autógumi webáruház

Házhoz szállítási feltételek és ÁSZF

Személyautó és kiteher autógumi szállítási díjak

A termékek alatt látható ajándék, ingyenes házhoz szállítás minimum 4db gumiabroncs megrendelése esetén a házhoz szállítás ingyenes!

Házhoz szállítás ártáblázata

A szállítási költségek az egész Ország területére érvényesek!
MennyiségÖsszesen fizetendőEgy db szállítási ára
1 db abroncs4000 Ft4000Ft/db
4 db abroncs2000 Ft2000Ft/db

A házhoz szállítás díjai 2014-09-25 11:30-tól változtak.

Teherautó és kamion gumi szállítási díjak

17,5 col1-2 darab -ig4000 Ft/db
17,5 col3 darab -tól3000 Ft/db
19,5-20,0-22,5 col1-2 darab -ig7000 Ft/db
19,5-20,0-22,5 col3 darab -tól5000 Ft/db

Szállítási díjak, fizetés: Az alábbi lehetőségek közül választhat.

Házhozszállítás futárszolgálattal, utánvétes fizetéssel.

Biztonságos és kényelmes szállítási és fizetési megoldás. A házhozszállítást kérheti az ország bármely településére. Fizetnie csak átvételkor kell a futárszolgálat alkalmazottjának. A futárszolgálatok hétköznap, munkaidőben szállítanak, 8-17-ig, ezért kérjük olyan címet adjon meg a szállítási adatoknál, ahol napközben Ön vagy meghatalmazottja (pl. ismerős, rokon,) át tudja venni a küldeményt. A számlát minden esetben a vevőadatoknál feltüntetett számlázási névre, címre állítjuk ki, és a gumiabroncsokkal együtt küldjük el Önnek. A számlázási adatokat a kiszállítást követően sajnos nem tudjuk módosítani. Téves megrendelés esetén visszaszállítási költséget is felszámolunk. Amennyiben a megrendelő hibájából nem sikerül a kézbesítés, úgy az árut visszaszállítják a telephelyünkre. A szállítási cég hibájából nem időben vagy nem kiszállított áru miatt felelőséget nem vállalunk.

Házhozszállítás futárszolgálattal, bankkártyás fizetéssel.

Bankkártyás/Hitelkártyás fizetés esetén a megrendelését követően ellenőrizzük a megrendelt termék elérhetőségét és küldünk Önnek egy megerősítő levelet, az ebben található link a Bankkártyás fizető oldalra irányítja ahol kifizetheti a megrendelt terméket. A futárszolgálatok hétköznap, munkaidőben szállítanak, 8-17-ig, ezért kérjük olyan címet adjon meg a szállítási adatoknál, ahol napközben Ön vagy meghatalmazottja (pl. ismerős, rokon,) át tudja venni a küldeményt. A számlát minden esetben a vevőadatoknál feltüntetett számlázási névre, címre állítjuk ki, és a gumiabroncsokkal együtt küldjük el Önnek. A számlázási adatokat a kiszállítást követően sajnos nem tudjuk módosítani. Téves megrendelés esetén visszaszállítási költséget is felszámolunk. Amennyiben a megrendelő hibájából nem sikerül a kézbesítés, úgy az árut visszaszállítják a telephelyünkre. A szállítási cég hibájából nem időben vagy nem kiszállított áru miatt felelőséget nem vállalunk.

Házhozszállítás futárszolgálattal, előre banki átutalással

Készpénzkímélő fizetési megoldás. A megrendelés feldolgozását követően, a megadott e-mail címre vagy Fax számra elküldjük a számla másolatát. A számlán feltüntetett összeget utalja át bankszámlánkra, a számla sorszámának feltüntetésével, mert csak így tudjuk az átutalást azonosítani. Tehát a megrendelést követően ne, csak a számla másolat birtokában indítsa az átutalást. A számla ellenértékének beérkezése után futárszolgálattal szállítjuk ki Önnek a megrendelt termékeket. A házhozszállítást kérheti az ország bármely településére. A futárszolgálatok hétköznap, munkaidőben szállítanak, 8-17- ig, ezért kérjük olyan címet adjon meg a szállítási adatoknál, ahol napközben Ön vagy meghatalmazottja (pl. ismerős, rokon) át tudja venni a küldeményt. A számlát minden esetben a vevő adatoknál feltüntetett számlázási névre, címre állítjuk ki. Az eredeti számlát a gumiabroncsokkal együtt küldjük el Önnek. Téves megrendelés esetén visszaszállítási költséget is felszámolunk.

Személyes átvétel Miskolci telephelyünkön, készpénzzel vagy bankkártyával.

A megrendelt gumiabroncsok egyeztetés után átvehetők Miskolci üzleteinkben, készpénzzel vagy bankkártyával történő fizetéssel. A megrendelt gumiabroncsokat - amennyiben nem jelöl meg más időpontot az átvételre - a rendeléstől számított egy hétig tarjuk foglalásban, ez után a rendelést töröljük. Amennyiben a fenti határidőn belül nem tudja átvenni a gumiabroncsokat, a rendelés fenntartása érdekében kérjük, jelezze ügyfélszolgálatunkon.


Tisztelt Megrendelőink !

A szállítást kérhetik más címre is. Pl. munkahely, szomszéd, stb…

Kérjük csak abban az esetben rendeljék meg az abroncsot, ha biztosan át tudják venni azt 08-17 óra között. A futárcégnek az áru átadását követően az áru mozgását, érkezését nem áll módunkban nyomon követni.

Figyelem hétvégi kiszállítás nincs !

Minden megrendelést követően ügyfélszolgálatunk telefonos egyeztetés céljából felveszi a kapcsolatot a megrendelővel. A telefonos egyeztetés a megrendelést követően általában 24 órán belül megtörténik. Szezonban cégünk túlterheltsége esetén előfordulhat, hogy a telefonos megkeresés akár több napot is igénybe vehet.

A megrendelés telefonos visszaigazolástól számított 2-5 munkanapon belül a kiszállítást elvégezzük. Amennyiben a megrendelt áru nem áll rendelkezésünkre és nem tudjuk teljesíteni ezt a határidőt, akkor időpont egyeztetéssel értesítjük kedves megrendelőinket az áru várható megérkezéséről.

A megrendelt gumiabroncsokat telephelyünkön is átvehetik, de minden esetben kérjük az interneten jelezni a vételi szándékot. Ebben az esetben tudjuk csak a weblapon szereplő árat garantálni!

Ha bármilyen kérdése merül fel kérjük hívja a : 46/555-484 , 46/303-417 vagy 30/678-1609 számokat.


Számla elhelyezése

autogumibolt.hu számla a csomagban

A megrendelt termékhez a számlát minden esetben postázzuk az áruval együtt. Kérjük figyeljen a csomagolásra, mert a számla a csomagolás alatt található.
Kérjük ne dobja el!
Amennyiben bármely okból - pl a csomagolás sérülése - a számlát nem találja, kérje annak pótlását a [javascript protected email address] email címen, melyet PDF formátumban küldünk Önnek email-ben.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)

(magyar nyelvű)

Bevezető rendelkezések

Az alábbi dokumentum az Autógumibolt Kft. által üzemeltetett internetes áruházakban történő vásárlás jogi feltételeit tartalmazza. ön megrendelésének jóváhagyásával a távollevők közötti, szerződéskötésre vonatkozó jogszabály értelmében az alábbi szerződést elfogadja, ezért kérjük, rendelésének véglegesítése előtt feltétlenül olvassa el!.

Az Autógumibolt Kft. internetes áruháza. Amennyiben igénybe veszi az oldal szolgáltatásait és cégünk internetes oldalán rendelést küld el, ezzel egyidejűleg kijelenti, hogy ismeri, magára nézve kötelezőnek tekinti , és elfogadja az, általános Szerződési Feltételeket (továbbiakban: áSZF) amely ön és az Autógumibolt Kft. között mint egyezség létrejött. Az Autógumibolt Kft. fenntartja a jogot, hogy előzetes egyezség és értesítés nélkül módosítsa az áSZF-et, és az oldalt használó felelőssége, hogy minden esetben ellenőrizze az adott, aktuálisan érvényes áSZF-et.

A webboltban csak 18. életévét betöltött személy vásárolhat és adhat le megrendelést. Az Autógumibolt Kft. a megrendelés megérkezését elektronikus úton késedelem nélkül visszaigazolja. A Fogyasztó mentesül az ajánlati kötöttség alól és a szerződés teljesítésére nem kötelezhető, ha a visszaigazolás nem érkezik meg késedelem nélkül. A vásárlási szerződés létrejöttével a megrendelő kötelezettséget vállal arra, hogy a megrendelt árut átveszi, és a vételárat az átvételkor kiegyenlíti.

A megrendelő a rendelés adatait e-mailon elküldő " Megrendelés " oldalon a " Megrendelés " gomb megnyomásával fogadja el a szerződés feltételeit.


Szerződő felek azonosítása

A vásárlási szerződés az Autógumibolt Kft. mint eladó, és a megrendelő, mint vevő között jön létre. Az Autógumibolt Kft. csak az internetes oldalain, a cég logójával és adataival jól felismerhetően azonosított internetes katalóguson keresztül leadott rendelésekért felel.
A rendelés elfogadásához az ön vagy cége azon adatai szükségesek, amelyeket a weblap megrendelő ürlap odalain talál. A hiányosan, hamisan vagy pontatlanul megadott adatokat nem fogadjuk el, és a rendelést elutasítjuk. Amennyiben a regisztrált adatok nem felelnek meg a valóságnak vagy ütköznek az áSZF valamely pontjával a rendelést indokolás nélkül töröljük. A rendelést telefonon vagy e-mailon keresztül visszaigazoljuk. Az Autógumibolt Kft. fenntartja a jogot, hogy ellenőrizze a regisztrált adatok helyességét.
Fenntartjuk a jogot, hogy a rendelés teljesítésétől, indoklás nélkül - a vételár kiegyenlítése előtt bármikor - elálljunk.


Házhoz szállítási feltételek, díjak

Személyautó és kiteher autógumi szállítási díjak

A termékek alatt látható ajándék, ingyenes házhoz szállítás minimum 4db gumiabroncs megrendelése esetén a házhoz szállítás ingyenes!

Házhoz szállítás ártáblázata

A szállítási költségek az egész Ország területére érvényesek!
MennyiségÖsszesen fizetendőEgy db szállítási ára
1 db abroncs4000 Ft4000Ft/db
4 db abroncs2000 Ft2000Ft/db

A házhoz szállítás díjai 2014-09-25 11:30-tól változtak.

Teherautó és kamion gumi szállítási díjak

17,5 col1-2 darab -ig4000 Ft/db
17,5 col3 darab -tól3000 Ft/db
19,5-20,0-22,5 col1-2 darab -ig7000 Ft/db
19,5-20,0-22,5 col3 darab -tól5000 Ft/db

Árak

A termékek adatlapján pirossal feltüntetett ár a termék bruttó ajánlati ára, mely a terméknek a Gyártó általános listaárból internetes vásárlási kedvezménnyel csökkentett bruttó ára. Az ajánlati ár az adott pillanatban érvényes, és csak akkor válik végleges árrá, ha a megrendelő a rendelési folyamat lépéseit szabályosan elvégzi és a rendelést jóváhagyja. A termék és a szállítási szolgáltatás végleges ára az az ár, amely a jóváhagyáskor a termék megnevezése mellett, majd a rendelésről küldött visszajelző e-mailben is szerepel. A végleges ár csak a felek közös egyetértésével módosítható. A termékek adatlapján található az áthúzott (listaár) az Importőr által kiadott listaárak, csak tájékoztató jellegűek. Ezen árból kerül képzésre %-os arányosan az eladási ár. Az akciós termékeknek kizárólag azon termékek számítanak amely a termék adatlapján (AkciósÁR %)feltüntetésre kerül. Az egyéb bármely %-os kedvezménnyel feltüntetett árak nem akciós árak.

Amennyiben valamely rendelés vagy rendelések bármilyen okból módosításra, összevonásra kerülnek, a módosított rendelésre a módosítás időpontjában érvényes szállítási és fizetési kondíciók vonatkoznak. Az Autógumibolt Kft. fenntartja magának az indokolás nélküli árváltoztatás jogát.

Amennyiben hibás ár kerül a Weboldal felületére, különös tekintettel a nyilvánvalóan téves, pl. a termék közismert, általánosan elfogadott vagy becsült árától jelentősen eltérő, vagy rendszerhiba miatt megjelenő "0" Ft-os vagy "1" Ft-os árra, akkor a Szolgáltató nem köteles a terméket hibás áron átadni, szállítani, hanem felajánlhatja a helyes áron történő szállítást, amelynek ismeretében az Ügyfél elállhat vásárlási szándékától.

Raktárkészlet

Az oldalunkon található termékek kizárólag egy termékkatalógus, és kínálatából nem áll minden termék azonnali raktárkészleten. Ha a megrendelőt nem tudjuk raktárkészletről kiszolgálni, akkor az egyeztetés folyamán tájékoztatjuk a termék várható elérhetőségéről. Cégünket több hazai és külföldi Importőr és nagykereskedés szolgálja ki abroncsokkal. Ami 2-10 munkanapon belül általában elérhető, amit megrendelés esetén szállítunk a vásárlónak az egyeztetett időponton belül. Ez a szezonális termékek esetében (téligumi-nyárigumi) eltérő lehet.

A vásárló elfogadja ezen feltételeket a rendelés leadásakor.


A garancia (jótállás)

Az önökhöz postázott árú minőségi vizsgán esik át, mind a gyártó részéről, mind az Autógumibolt Kft. részéről. Ha mégis megtörténik, hogy valamelyik termékünk hibás, a törvényben szabályozott keretek között a garancia érvényesíthető.

Cégünk az általa eladott termékekre 12 hónap garanciát vállal. Az ettől eltérő garanciális idő az adott árucikken van feltüntetve, illetve a mellékelt garanciális okmányokon szerepel. A jótállási idő kezdete a számla dátuma és amennyiben a termék mellett nincs külön jótállási jegy, akkor a számla egyben a jótállási jegy is. A jótállási körbe nem eső termékeinkre a vonatkozó jogszabályokban rögzített szavatossági idő jár.

A használat során bekövetkezett meghibásodásokra az árucikkhez mellékelt magyar nyelvű garanciajegyben leírtak az érvényesek.

Személy, kisteher és teherabroncsok esetében a garancia csak akkor érvényesíthető, amennyiben az abroncsot átlagos használati körülmények között üzemeltetik és a felszerelésre valamint az üzemeltetésre vonatkozó előírásokat továbbá a gyártó előírásait betartják.

Szélsőséges út és használati körülmények esetében az Autógumibolt Kft. fenntartja a jogot a garanciális felelősségének a jelen feltételektől eltérő mértékű szabályozására.

Garancia és Jótállás kapcsán az alábbi tájékoztatót adjuk:

1. Kellékszavatosság

Milyen esetben élhet Ön a kellékszavatossági jogával?
Ön a Társaságunk hibás teljesítése esetén a vállalkozással szemben kellékszavatossági igényt érvényesíthet a Polgári Törvénykönyv szabályai szerint.

Milyen jogok illetik meg Önt kellékszavatossági igénye alapján?
Ön - választása szerint-az alábbi kellékszavatossági igényekkel élhet:
Kérhet kijavítást vagy kicserélést, kivéve, ha az ezek közül az Ön által választott igény teljesítése lehetetlen vagy a vállalkozás számára más igénye teljesítéséhez képest aránytalan többletköltséggel járna. Ha a kijavítást vagy a kicserélést nem kérte, illetve nem kérhette, úgy igényelheti az ellenszolgáltatás arányos leszállítását vagy a hibát a vállalkozás költségére Ön is kijavíthatja, illetve mással kijavíttathatja vagy - végső esetben - a szerződéstől is elállhat.
Választott kellékszavatossági jogáról egy másikra is áttérhet, az áttérés költségét azonban Ön viseli, kivéve, ha az indokolt volt, vagy arra a vállalkozás adott okot.

Milyen határidőben érvényesítheti Ön kellékszavatossági igényét?
Ön köteles a hibát annak felfedezése után haladéktalanul, de nem később, mint a hiba felfedezésétől számított kettő hónapon belül közölni. Ugyanakkor felhívom a figyelmét, hogy a szerződés teljesítésétől számított két éves elévülési határidőn túl kellékszavatossági jogait már nem érvényesítheti. Használt dolog esetén ez a határidő .... * , de legfeljebb egy év.

Kivel szemben érvényesítheti kellékszavatossági igényét?
Ön a vállalkozással szemben érvényesítheti kellékszavatossági igényét.

Milyen egyéb feltétele van kellékszavatossági jogai érvényesítésének?
A teljesítéstől számított hat hónapon belül a kellékszavatossági igénye érvényesítésének a hiba közlésén túl nincs egyéb feltétele, ha Ön igazolja, hogy a terméket, illetve a szolgáltatást a .... *  vállalkozás nyújtotta. A teljesítéstől számított hat hónap eltelte után azonban már Ön köteles bizonyítani, hogy az Ön által felismert hiba már a teljesítés időpontjában is megvolt.

2. Termékszavatosság

Milyen esetben élhet Ön a termékszavatossági jogával?
Ingó dolog (termék) hibája esetén Ön - választása szerint - az 1. pontban meghatározott jogát vagy termékszavatossági igényt érvényesíthet.

Milyen jogok illetik meg Önt termékszavatossági igénye alapján?
Termékszavatossági igényként Ön kizárólag a hibás termék kijavítását vagy kicserélését kérheti.

Milyen esetben minősül a termék hibásnak?
A termék akkor hibás, ha az nem felel meg a forgalomba hozatalakor hatályos minőségi követelményeknek vagy pedig, ha nem rendelkezik a gyártó által adott leírásban szereplő tulajdonságokkal.

Milyen határidőben érvényesítheti Ön termékszavatossági igényét?
Termékszavatossági igényét Ön a termék gyártó általi forgalomba hozatalától számított két éven belül érvényesítheti. E határidő elteltével e jogosultságát elveszti.

Kivel szemben és milyen egyéb feltétellel érvényesítheti termékszavatossági igényét?
Termékszavatossági igényét kizárólag az ingó dolog gyártójával vagy forgalmazójával szemben gyakorolhatja. A termék hibáját termékszavatossági igény érvényesítése esetén Önnek kell bizonyítania.

A gyártó (forgalmazó) milyen esetben mentesül termékszavatossági kötelezettsége alól?
A gyártó (forgalmazó) kizárólag akkor mentesül termékszavatossági kötelezettsége alól, ha bizonyítani tudja, hogy:
- a terméket nem üzleti tevékenysége körében gyártotta, illetve hozta forgalomba, vagy
- a hiba a tudomány és a technika állása szerint a forgalomba hozatal időpontjában nem volt felismerhető vagy
- a termék hibája jogszabály vagy kötelező hatósági előírás alkalmazásából ered.
A gyártónak (forgalmazónak) a mentesüléshez elegendő egy okot bizonyítania.
Felhívom figyelmét, hogy ugyanazon hiba miatt kellékszavatossági és termékszavatossági igényt egyszerre, egymással párhuzamosan nem érvényesíthet. Termékszavatossági igényének eredményes érvényesítése esetén azonban a kicserélt termékre, illetve kijavított részre vonatkozó kellékszavatossági igényét a gyártóval szemben érvényesítheti.

3. Jótállás

Milyen esetben élhet Ön a kellékszavatossági jogával?
Hibás teljesítés esetén szerződés/ * ... *  alapján a ... *  jótállásra köteles.

Önt milyen jogok és milyen határidőn belül illetik meg jótállás alapján?
Mikor mentesül a vállalkozás a jótállási kötelezettsége alól?
A vállalkozás jótállási kötelezettsége alól csak abban az esetben mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett.
Felhívom a figyelmét, hogy ugyanazon hiba miatt kellékszavatossági és jótállási igényt, illetve termékszavatossági és jótállási igényt egyszerre, egymással párhuzamosan nem érvényesíthet, egyébként viszont Önt a jótállásból fakadó jogok az 1. és a 2. pontban meghatározott jogosultságoktól függetlenül megilletik.


A garancia nem érvényes

Helytelen tárolás miatti hibákra,
A szabványok valamint a gyártó által adott előírások figyelmen kívül hagyása miatti szerelési vagy üzemeltetési hibákra.
Nem a rendeltetésnek megfelelő használat miatti hibákra pl.: normál traktorabroncs földmunkagépen történő használata,
A jármű vagy tartozékainak hibája által okozott hibákra pl.: hullámos kopás
Baleset, rongálás vagy egyéb külső behatás okozta hibák pl.: átszakadás külső sérülés miatt, „legyalogolt” abroncs, egyéb külső mechanikai sérülés,
Az abroncs túlterhelése miatti hibákra pl.: peremrobbanás, nyomatéktörés
javított abroncsokra, gyors kopásra
Az eladó további szavatossági és jótállási felelősségére a Ptk.-ban és a 45/2014. (II.26.) sz. Kormányrendeletben foglaltak az irányadóak.


A garanciális igény bejelentése:

Autógumibolt Kft.

3516 MISKOLC, Esztergályos u. 21

Tel: 46/555-484 , 46/303-417

[javascript protected email address]

Cégjegyzék szám: Cg. 05-09-010 794

Miskolci Törvényszék Cégbírósága.

3542 Miskolc, Fazekas u. 2.

A garanciális igényeket a Tyre - Trans Kft .-nél vagy más a Kft.-vel kapcsolatban álló forgalmazónál kell írásban bejelenteni.

A bejelentésnek tartalmaznia kell:

a bejelentő neve

az abroncs részletes adatai: méret, mintázat, terhelhetőség, gyártási szám, maradvány csatornamélység,

a hiba leírása

a vásárlói számla sorszáma,

a használt járművön az abroncs felszerelési helyét.


Szavatosság

A törvényben előírtaknak megfelelően. Az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt, kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen. Amennyiben az átvett árucikk hibás, vagy a szállítás során megsérült, azt díjmentesen kicseréljük. Amennyiben erre bármely okból nincs lehetőség, a kifizetett vételárat visszafizetjük, de mindkét esetben kérjük, hogy részünkre előzőleg postázzák vissza a terméket. Azokra a termékekre amelyre 1-év garancia van a szavatossági igény érvényesíthető, az alábbiak szerint.

2 év a szavatossági idő. 6 hónapig a kereskedőnek kell bizonyítani az árú vagy termék használhatóságát. 6 hónap után a vevőnek kell bizonyítani ha bármi gondja van az árúval vagy termékkel kapcsolatban.


A garanciális igény elbírálása

Az elbírálást a gumiabroncs importőr cég végzi. A jogos reklamációnak elismert abroncsot a Tyre - Trans Kft. A vevő kérésére, új abroncsra cseréli, vagy annak árát megtéríti.

A bejelentés időpontjában érvényes eladási árból a Tyre - Trans Kft. Az elismert reklamációs követelés illetve a maradvány csatornamélység arányában engedményt ad. A csatornamélység az abroncs legkopottabb részén a főcsatornában mérendő. A térítés összege az alábbi képlet szerint számítandó ki.

-Személyabroncs:

Térítés = aktuális ár X mért csatorna mélység ( pl.: 3 mm)-1,6 mm

eredeti csatorna mélység (pl.: 8 mm)

-Teherabroncs

Térítés = aktuális ár X mért csatorna mélység ( pl.: 8 mm) – 3 mm

eredeti csatorna mélység (pl.:15 mm)

- Mezőgazdasági abroncs

Térítés = aktuális ár X mért borda magasság (pl.: 16 mm ) – 3,8 mm

eredeti borda magasság ( pl.: 38 mm)

A reklamáció elbírálását a Tyre - Trans Kft „Reklamációs jegyzőkönyvben” rögzíti, amelyet később az igénybejelentő is megkap.

Ha a vevő az elbírálással nem ért egyet, akkor a vásárlás helyén kérheti a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség szakvéleményének beszerzését.

A vizsgálat költségét abban az esetben a vásárlónak kell megtéríteni, ha

a hiba rendeltetésellenes használat, helytelen kezelés, tárolás, elemi kár vagy erőszakos behatás miatt következett be.

Amennyiben a vásárló a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség véleményét nem tudja elfogadni, panaszaival bírósághoz fordulhat, igényét a kereskedővel szemben polgári peres eljárás keretében érvényesítheti.


Elállási jog (visszavételi garancia)

A vásárlástól való elállás joga: A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Kormányrendelet alapján a termék átvételétől számított 14 napon belül a fogyasztónak joga van indoklás nélkül elállni a vásárlástól. Az elállási szándék közlése csak írásban lehetséges. A fogyasztó köteles a terméket és a termékkel együtt kapott dokumentumokat (számla, stb.) haladéktalanul, de legkésőbb az elállási szándék közlésétől számított 14 napon belül visszaküldeni. A kifizetett vételárat - ideértve a teljesítéssel összefüggésben felmerült költségeket is - az elállási nyilatkozat kézhezvételétől számított 14 napon belül, a termék visszaszolgáltatását követően visszatérítjük. Az elállási jog gyakorlása esetén a termék visszaküldésének költségét a fogyasztónak kell viselnie.

Fogyasztó az elállási jog gyakorlásához igénybe veheti a 45/2014. (II. 26.) Kormányrendelet 2. melléklete szerinti nyilatkozat-mintát is az alábbiak szerint:

2. melléklet a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelethez
Elállási/Felmondási nyilatkozatminta
(csak a szerződéstől való elállási/felmondási szándék esetén töltse ki és juttassa vissza)
Címzett: 
Alulírott/ak kijelentem/kijelentjük, hogy gyakorlom/gyakoroljuk elállási/felmondási jogomat/jogunkat az alábbi termék/ek adásvételére vagy az alábbi szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés tekintetében: 
Szerződéskötés időpontja /átvétel időpontja: 
A fogyasztó(k) neve:
A fogyasztó(k) címe:
A fogyasztó(k) aláírása: (kizárólag papíron tett nyilatkozat esetén)
Kelt

A fogyasztó nem gyakorolhatja a 45/2014. (II. 26.) Kormányrendelet 20. § szerinti elállás jogát:
a) a szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetében a szolgáltatás egészének teljesítését követően, ha a vállalkozás a teljesítést a fogyasztó kifejezett, előzetes beleegyezésével kezdte meg, és a fogyasztó tudomásul vette, hogy a szolgáltatás egészének teljesítését követően felmondási jogát elveszíti;
b) olyan termék vagy szolgáltatás tekintetében, amelynek ára, illetve díja a pénzpiac vállalkozás által nem befolyásolható, a 20. § (2) bekezdésében meghatározott határidő alatt is lehetséges ingadozásától függ;
c) olyan nem előre gyártott termék esetében, amelyet a fogyasztó utasítása alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő, vagy olyan termék esetében, amelyet egyértelműen a fogyasztó személyére szabtak;
d) romlandó vagy minőségét rövid ideig megőrző termék tekintetében;
e) olyan zárt csomagolású termék tekintetében, amely egészségvédelmi vagy higiéniai okokból az átadást követő felbontása után nem küldhető vissza;
f) olyan termék tekintetében, amely jellegénél fogva az átadást követően elválaszthatatlanul vegyül más termékkel;
g) olyan alkoholtartalmú ital tekintetében, amelynek tényleges értéke a vállalkozás által nem befolyásolható módon a piaci ingadozásoktól függ, és amelynek áráról a felek az adásvételi szerződés megkötésekor állapodtak meg, azonban a szerződés teljesítésére csak a megkötéstől számított harmincadik napot követően kerül sor;
h) *  - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - olyan vállalkozási szerződés esetében, amelynél a vállalkozás a fogyasztó kifejezett kérésére keresi fel a fogyasztót sürgős javítási vagy karbantartási munkálatok elvégzése céljából;
i) lezárt csomagolású hang-, illetve képfelvétel, valamint számítógépes szoftver példányának adásvétele tekintetében, ha az átadást követően a fogyasztó a csomagolást felbontotta;
j) hírlap, folyóirat és időszaki lap tekintetében, az előfizetéses szerződések kivételével;
k) nyilvános árverésen megkötött szerződések esetében;
l) lakáscélú szolgáltatás kivételével szállásnyújtásra irányuló szerződés, fuvarozás, személygépjármű-kölcsönzés, étkeztetés vagy szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatásra irányuló szerződés esetében, ha a szerződésben meghatározott teljesítési határnapot vagy határidőt kötöttek ki;
m) a nem tárgyi adathordozón nyújtott digitális adattartalom tekintetében, ha a vállalkozás a fogyasztó kifejezett, előzetes beleegyezésével kezdte meg a teljesítést, és a fogyasztó e beleegyezésével egyidejűleg nyilatkozott annak tudomásul vételéről, hogy a teljesítés megkezdését követően elveszíti a 20. § szerinti jogát.

A teljes rendelet itt olvasható: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1400045.kor


Az eladó felelősségvállalása

Az Autógumibolt Kft. nem vállal felelősséget az elírási hibákért, az oldalon elhelyezett információk helyességéért, valóságtartalmáért. Az Autógumibolt Kft. fenntartja magának a jogot a Felhasználóval szemben, a szolgáltatás és a tartalom törlésére, szüneteltetésére bármilyen okból, előzetes értesítés nélkül, továbbá fenntartja a jogot bármilyen változtatásra, illetve a szolgáltatás és tartalom teljes körű vagy részleges megszüntetésére. Az Autógumibolt Kft. nem vállal felelősséget sem a látogatók sem a felhasználók irányában a tartalom egészére, vagy csak egy részére vonatkozó, akár előzetes értesítés nélküli szüneteltetéséből, illetve a teljes leállításból vagy a változtatásokból keletkező károkért sem.


A vásárló felelősségvállalása

Megrendelő tudomásul veszi, hogy rendelése(i) jóváhagyásával jelen szerződést elfogadja, és az itt leírtak be nem tartásával szerződésszegést követ el, melyért jogi felelősséggel tartozik.

Megrendelő vállalja, hogy az általa jóváhagyott rendelésekben megrendelt árut tartalmazó küldemények átvételéről és kifizetéséről gondoskodik az áSZF-ben szereplő fizetési módoknak megfelelően. Amennyiben a küldemény kézbesítése a megrendelő hibájából meghiúsul, az ebből eredő többletköltségeket a megrendelő megtéríti az Autógumibolt Kft. számára. Az Autógumibolt Kft. ilyen esetben a többletköltség összegéről számlát állít ki.


A szerződés hatálya

Jelen szerződés a megrendelés jóváhagyásával lép hatályba, és a megrendelés teljesülésével zárul le. Folyamatos rendelés esetén a szerződés mindaddig hatályban marad, amíg felek összes egymással szembeni követelése nem teljesül. Az Autógumibolt Kft. rendszere minden érvényes rendelésnek automatikusan rendelésazonosító-számot ad, melyet a megrendelő által megadott címre küldött rendelésigazoló e-mailben közöl. Csak a rendelésazonosítóval rendelkező megrendelés érvényes!


Szerzői jog

Tilos az Autógumibolt Kft. engedélye nélkül a nevet, képet, logot felhasználni minden olyan termékhez vagy szolgáltatáshoz amely nem tartozik az Autógumibolt Kft.-hez, amely alkalmas az ügyfelek megtévesztésére, az Autógumibolt Kft. vagy a internetes áruházaink nevének lejáratására. Az internetes oldalainkon található szöveges információk, képek, emblémák, tipográfiai és design elemek a szerzői jog hatálya alá esnek, tilos azokat az Tyre-Trans Kft. írásos engedélye nélkül sokszorosítani, terjeszteni vagy felhasználni.


Adatvédelem

Az internetes áruházaink bizonyos szolgáltatásainak igénybevételéhez a Felhasználónak személyes adatokat kell rendelkezésre bocsátania. Az internetes oldalakat működtető Autógumibolt Kft. kötelezettséget vállal arra, hogy a Felhasználó bármilyen adatának rögzítése, kezelése előtt világos , figyelemfelkeltő és egyértelmű közléssel jelzi és tájékoztatja önt az adatfelvétel módjáról , céljáról és elveiről. Az Autógumibolt Kft. vállalja, hogy a birtokába jutott adatokat a legteljesebb körű titoktartással kezeli és azokat másik félnek nem adja át, kivéve abban az esetben ha ön valamely folyamat során ezt külön igényli . Ez alól kivételt képeznek azok az információk, melyek az adott termék futárszolgálattal történő házhozszállításához szükségesek.

Ahhoz, hogy a számlát ki tudjuk állítani

A számla kiállításához és a csomagot a megfelelő címre el tudjuk juttatni, önnek az alábbi információkat kell megadnia:
Vezeték és keresztnév (cégek esetében a cég ill. a kapcsolattartó személy neve)
Számlási- és szállítási cím
E-mail cím
Telefonszám
Kapcsolattartó (ha eltér a megadott rendelőtől)

Az adatokat kizárólag arra használjuk, hogy megrendelését teljesítsük, illetve ellássuk önt a rendeléssel kapcsolatos információkkal, és esetenként akciós hírlevelet küldjünk Önnek.


Záró rendelkezések

A jelen szerződésben és a kapcsolódó dokumentumokban nem szabályozott kérdésekben a polgári törvénykönyv, valamint az elektronikus kereskedelemre és a távollevők közötti szerződéskötésre vonatkozó jogszabályok az irányadók. Cégünk betartja a rá vonatkozó etikai normákat.

A Fogyasztói panaszokat bármely elérhetőségünkön (telefonon, e-mailben, postai úton, illetve személyesen) fogadunk, melyet a mindenkori hatályos jogszabályoknak megfelelő határidőn belül kivizsgálunk és ennek eredményéről a fogyasztót az általa megadott elérhetőségein értesítjük.
Tájékoztatjuk továbbá a Fogyasztókat, hogy Társaságunknál rendelkezésre áll magatartási kódex, melyről kérésük esetén elektronikus úton másolatot küldünk.
Fogyasztóinknak vitás kérdések elbírálása kapcsán lehetősége van békéltető testülethez fordulni az alábbi elérhetőségeken:
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Gazdasági Kamarák mellett működő Békéltető Testület
Cím: 3525 Miskolc, Szentpáli u. 1.
Ideiglenes székhely: 3525 Miskolc, Vologda u. 3.
Telefon: 06-46-501-091, 501-870
Fax: 06-46-501-099
E-mail: bekeltetes@bokik.hu
www.bekeltetes.borsodmegye.hu
Bármilyen fajta jogvita esetén a fogyasztó belföldi lakóhelye szerinti bíróság kizárólagosan illetékes.


Gumiabroncs használati utasítás

általános előírások a gumiabroncs használatára

általános tudnivalók

A jármű és az út közötti kapcsolatot egyedül a gumiabroncsok biztosítják Ezért nagyon fontos, hogy az abroncsok mindig a legjobb állapotban legyenek. A járműgyártók a gumiabroncsgyártók közreműködésével határozták meg, – minden használati körülményt figyelembe véve – hogy milyen gumiabroncsot kell a járműre felszerelni. Ettől eltérni gumiabroncs méret, konstrukció, terhelési vagy sebességkategória tekintetében csak szakemberrel történt konzultáció után szabad.

Feltétlenül szükséges, hogy a gumiabroncsok rendszeres időközönként – a járműgyártó előírása szerint – felcserélésre kerüljenek.

Gumiabroncsok belső légnyomása.

A biztonságos közlekedés szempontjából az egyik legfontosabb tényező, hogy a gumiabroncsokban lévő légnyomás mindig az előírt értéken legyen. A légnyomás értéke alapvetően befolyásolja az iránytartást, az egyenletes gördülést, a fékező- és vonóerő átadást és a futásteljesítményt.

Ha a jármű az előírtnál alacsonyabb nyomású gumiabroncsokkal üzemel, az, lényegesen megváltoztatja a jármű egyes menettulajdonságait, többek között a kanyarstabilitást, az oldalkúszási tulajdonságokat, a jármű alá- vagy túlkormányozottság tulajdonságait stb. Ezek együttes hatásaként a jármű vezetője adott esetekben – például erős oldalszél, kanyar, hirtelen irányváltoztatás stb. – bizonytalanná válik, és az is előfordulhat, hogy nem tud ura maradni járművének. Az alacsony nyomás az abroncs alkatrészeinek felmelegedéséhez vezet és az ez által okozott károsodás maradandó és akár gyors nyomásvesztést is, okozhat.

Ha az abroncs belső légnyomása magasabb az előírt értéknél, a gumiabroncs talajjal érintkező felülete lecsökken, ami ugyancsak lényeges hatással van a tapadási és egyéb menettulajdonságokra.

Az abroncsok légnyomását rendszeresen / kéthetente / ellenőrizni kell / pótkereket is / ! Ezeket az ellenőrzéseket mindig „hideg” abroncson kell elvégezni . Hidegnek tekinthető az abroncs, ha már 2-3 órája nem üzemelt, vagy ha csak 2-3 kilométert futott nagyon alacsony sebességgel.

Fontos, hogy ne felejtsük el a szelepsapkák alkalmazását. A szelepsapka olyan legyen, amelyben van tömítés is, hogy biztosítsa a légzárást és védje a szelepet a szennyeződéstől.

Gumiabroncsok terhelése.

Sose terheljük túl az abroncsot! A gumiabroncs túlterhelésének – az élettartamra kifejtett káros hatásán túl – közelítőleg ugyanazok a következményei, mint az alacsony belső légnyomásnak. Ha bizonytalanok vagyunk, nézzük meg a jármű műszaki adataiban, mennyi a megengedett legnagyobb terhelés.

Kövessük azt az előírást, hogy ha a személyabroncsokat jobban megterheljük / közel a terhelhetőségi határhoz, 4-5 személy esetén /, akkor nagyobb nyomásra kell felfújni, mint normál terhelés / 2-3 személy / esetén. Nagymértékű túlterhelés hatására ugyanis megnő a gumiabroncs deformációja, emiatt a jármű éppúgy elveszti stabilitását, mint az alacsony belső nyomásnál, tehát különösen gyorsan végzendő vezetési manővereknél, például hirtelen irányváltoztatásnál, vagy éles kanyarban az abroncstapadási, valamint oldalkúszási tulajdonságainak romlása miatt a jármű vezetője ugyanúgy nem marad ura a járműnek, amint azt már az alacsony belső nyomásnál is leszögeztük.

Teherabroncsok és terepjáró abroncsok esetén szigorúan kövessük a terhelhetőségi táblázatok előírásait / ezek ugyanis előírják, hogy milyen terhelés, esetleg sebesség esetén milyen nyomást kellalkalmazni /.

Gumiabroncsok le- vagy felszerelése

A gumiabroncsok le- vagy felszerelését mindig csak szakműhelyben és szakemberrel végeztessük el!

Kerekek kiegyensúlyozása.

Igen fontos követelmény a gumiabroncsok felszerelése után annak statikus, illetve dinamikus kiegyensúlyozása. Minden forgó testnek – a nem teljesen anyageloszlás miatt – van valamilyen mértékű kiegyensúlyozatlansága. Ezt meg kell szüntetni, mert a kiegyensúlyozatlanság az élettartamra, a kopássebességre kifejtett káros hatásán túl lényegesen befolyásolja a jármű menettulajdonságait, illetve stabilitását.

Ezt csak szakműhelyben és szakemberrel végeztessük el!

A gumiabroncs szemrevételezése

Amellett, hogy a gumiabroncsot a helyes nyomáson üzemeltetjük, az alábbi pontokban leírt ellenőrzésekkel megakadályozhatjuk a gumiabroncs felesleges leszerelését vagy idő előtti tönkremenetelét.

 1. Ha a futómintázatba szorult köveket nem távolítjuk el, ezek egyre mélyebbre hatolnak és eljutnak a karkaszig, ahol annak tönkremenetelét és nyomásvesztést okoznak.

  A rendkívüli balesetveszélyessége miatt külön kell szólni az ikerszerelésű abroncsok közé beszorult idegen tárgyakról, kövekről. Ezek ugyanis a centrifugális erő hatására kirepülhetnek és betörhetik a követő jármű szélvédő üvegét és sérüléseket okozhat.

  Ezért minden járművezetőnek – saját érdekében is – kötelessége, hogy figyelmeztesse azt a gépkocsivezetőt, akinek kocsiján az ikerkerekek között idegen tárgyat, követ észlel!

 2. A gumiabroncs felületére került olaj, üzemanyag festék, illetve egyéb vegyianyagok tönkretehetik az abroncs gumianyagát. / pl. olajtól megduzzadhat a futógumi, és akkor csökkenhet a csatornamélység és a tapadás / Ilyen esetben ajánlatos a gumiabroncsot bő mosószeres vízzel azonnal lemosni.

 3. Rendszeresen ellenőrizzük a futókopást. A szabálytalan kopás gyakran a jármű mechanikai hibáját jelzi –rossz beállítások / tengelyek párhuzamossága, kerekek összetartási szöge, kerekek dőlésszöge, a kerékfelfüggesztés és a lengéscsillapítók holtjátéka, a fékek, a fékdobovalitás, az alváz kerék melletti alkatrészei, a kormányszerkezet kotyogása, stb. / Az első kerekek rossz geometriája például szabálytalan kopást okoz, és ez csökkenti az abroncs futásteljesítményét, de rontja a kormányzási tulajdonságokat és ezzel a közlekedés biztonságát is. Ha ilyennel találkozunk, ajánlatos a tengelyek és a kerekek beállítását szakműhelyben ellenőriztetni és beállítatni a műszaki előírásoknak megfelelően.

 4. Minden gumiabroncs gyorsabban kopik, ha nagy sebességgel, éles kanyarokban, gyakori fékezéssel és gyorsítással fut, gyakran fut rossz utakon. A gödrökkel, kövekkel vagy más éles tárgyakkal teli út tönkreteheti az abroncsot, úgyhogy az ilyen utakon óvatosan haladjunk és mielőtt normál / az országúton szokásos / sebességgel megyünk, vizsgáljuk meg az abroncsokat, nem sérültek-e meg.

 5. Ne hajtsunk fel gyorsan a járdára hegyes szögben és kerüljük az erős ütődést a járdaszegélyhez. Ez belső sérülést okozhat az abroncsban és később nagy sebességnél a gumiabroncs felrobbanásához, vezethet. Ha szükséges, akkor derékszögben és lassan hajtsunk fel a járdára.

 6. Ha olyan hibákat fedezünk fel, mint például hólyagok, szakadások, vágások, a karkasz kordjait láthatóvá tevő behatolás, vagy arra utaló jelet találunk, hogy az abroncs nagy ütést kapott, melynek következtében fennállhat a belső sérülés veszélye, abban az esetben a gumiabroncsot a lehető leghamarabb le kell szerelni és szakműhelyben szakemberrel meg kell, vizsgáltatni. így csökkenthető annak a valószínűsége, hogy a sérülés az üzemeltetés közben megnő, vagy hogy az abroncs tönkremegy a behatoló víznek és az út porának hatására. így a korai leszerelés megnöveli az abroncs sikeres javításánaklehetőségét.

 7. A csatornamélység mindig legyen elég ahhoz, hogy az abroncs megfelelően viselkedjen nedves és száraz úton.

Csatornamélység autótípusok szerint

Magyarországon a jelenleg érvényes előírások - 6/1990. (IV. 12.) KöHéM rendelet – alapján a minimális csatornamélység a teljes felületen mérve:
Autó típus Nyárigumi mintamélység [mm] Téligumi mintamélység [mm]
személyautó abroncsoknál 1,6 1,6
teherautó abroncsoknál 3,0 3,0
nemzetközi személyszállításban résztvevő autóbuszokná 5,0 5,0

A gumiabroncsok javítása

Minden rendellenességet meg kell mutatni szakembernek, hogy eldöntse, szükséges-e és lehetséges-e a javítás!

Csak szakember javíthat abroncsot!

Az abroncsgyártó nem vállal felelősséget a javítás megvalósíthatóságával és annak minőségével kapcsolatban!

A javított abroncsokra, azok viselkedésére és futásteljesítményére már nem vonatkozik a gyártó garanciája!


Autógumibolt Kft : Miskolc, 2018-07-18


1. Melléklet

A 45/2014.sz Kormány rendelet

45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet
a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes
szabályairól A Kormány a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefüggő
átmeneti és felhatalmazó rendelkezésekről szóló 2013. évi CLXXVII. törvény 66. § (1) bekezdés d) pontjában
foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva
a következőket rendeli el: I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. Hatály 1. § (1) E rendeletben foglaltakat
a fogyasztó és a vállalkozás között kötött szerződésekre (a továbbiakban: fogyasztói szerződés) kell
alkalmazni. (2) E rendelet meghatározza a fogyasztói szerződéssel kapcsolatos tájékoztatás és a teljesítés
egyes szabályait, továbbá a távollévők között és az üzlethelyiségen kívül kötött fogyasztói szerződés
esetében a szerződés megkötésére és az elállási, illetve a felmondási jogra vonatkozó részletes
szabályokat. (3) E rendeletet akkor kell alkalmazni, ha az Európai Unió általános hatályú, közvetlenül
alkalmazandó jogi aktusa vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusát átültető jogszabály eltérően nem
rendelkezik. (4) E rendeletben foglaltaktól a fogyasztó javára a felek megállapodása eltérhet. 2. § Nem
terjed ki a rendelet hatálya: a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti
szociális szolgáltatásokra; b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény szerinti
gyermekjóléti alapellátásokra és gyermekvédelmi szakellátásokra; c) az egészségügyről szóló törvény
szerinti egészségügyi ellátásra irányuló szerződésre; d) a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény
szerinti szerencsejátékkal kapcsolatos szerződésre; e) a pénzügyi szolgáltatással kapcsolatos
szerződésre; f) az ingatlan tulajdonjogának megszerzésére, vagy átruházására irányuló szerződésre, kivéve a
lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló törvény
szerinti ingatlanközvetítői tevékenységre, valamint ingatlanvagyon-értékelő és közvetítői tevékenységre
irányuló szerződést; g) olyan kivitelezési szerződésre, amelynek tárgya új építmény építése, vagy meglévő
építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység vagy helyiség jelentős átalakítása; h) a lakóépület
lakáscélú bérbeadására irányuló szerződésre, kivéve a lakások és helyiségek bérletére, valamint az
elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló törvény szerinti ingatlanközvetítői tevékenységre,
valamint ingatlanvagyon-értékelő és közvetítői tevékenységre irányuló szerződést; i) * az utazási
szolgáltatásra vonatkozó szerződésekről, különösen az utazási csomagra és az utazási
szolgáltatásegyüttesekre vonatkozó szerződésekről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet eltérő
rendelkezése hiányában az utazási csomagra vonatkozó szerződésekre; j) a szállás időben megosztott
használati jogára, a hosszú távra szóló üdülési termékekre vonatkozó szerződésekről, valamint a tartós
szálláshasználati szolgáltatási tevékenységről szóló kormányrendelet hatálya alá tartozó szerződésre; k) a
közjegyző által okiratba foglalt szerződésre; l) élelmiszer és egyéb mindennapi fogyasztásra szánt
terméknek a fogyasztó lakóhelyére, tartózkodási helyére vagy munkahelyére történő gyakori és rendszeres
szállítására vonatkozó szerződésre; m) az automata vagy automatizált üzlethelyiség útján kötött
szerződésre; n) az elektronikus hírközlési szolgáltatóval nyilvános telefonállomás igénybevétele útján
annak igénybevétele céljából, vagy telefon-, internet- vagy telefax-összeköttetés egyszeri igénybevétele
céljából kötött szerződésre. 3. § * A személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény szerinti
személyszállítási szolgáltatásokkal, és a légi közlekedésről szóló törvény szerinti légi
személyszállítással, valamint a vízi személyszállítás feltételeiről szóló jogszabály szerinti
személyszállítással kapcsolatos szerződésre kizárólag a 7. § és a 15. § (1) és (2) bekezdése
alkalmazandó. 2. Értelmező rendelkezések 4. § E rendelet alkalmazásában: 1. digitális adattartalom:
digitális formában előállított vagy nyújtott adat; 2. fogyasztó: a Polgári Törvénykönyvben meghatározott
fogyasztó; 3. járulékos szerződés: olyan fogyasztói szerződés, amely távollevők között vagy üzlethelyiségen
kívül kötött szerződéshez kapcsolódó egyéb termék értékesítésére, vagy szolgáltatás nyújtására irányul,
amelyet a vállalkozás vagy a vállalkozással kötött megállapodás alapján harmadik személy nyújt; 4. jelentős
átalakítás: meglévő építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység, helyiség bővítése, bontása vagy
átalakítása érdekében végzett, építési tevékenységek közül a) a külön jogszabály szerint építésügyi,
építésfelügyeleti hatósági vagy örökségvédelmi hatósági eljáráshoz kötött építési tevékenység; b) az a)
pont hatálya alá nem tartozó építési tevékenységkörben az építményen az összes építmény-homlokzati felületet
érintő utólagos hőszigetelést, az összes homlokzati nyílászáró cseréjét, az összes homlokzatfelület
színezését, és egy teljes homlokzatfelület képzésének megváltoztatását magában foglaló tevékenység; vagy c)
az a) pont hatálya alá nem tartozó építési tevékenységkörben az építmény legalább 50%-át érintő, alaprajzi
elrendezést megváltoztató építési tevékenység; 5. * jótállás: a Polgári Törvénykönyv szerinti, a) a
szerződés teljesítéséért vállalt jótállás, amelyet a vállalkozás a szerződés megfelelő teljesítéséért a
jogszabályi kötelezettségén túlmenően vagy annak hiányában önként vállal, valamint b) a jogszabályon
alapuló kötelező jótállás; 6. nyilvános árverés: olyan értékesítési módszer, amelynek során a vállalkozás
az árverező által lefolytatott átlátható, versenyszerű licitálás keretében szerződéskötésre tesz ajánlatot a
fogyasztóknak, akik az árverésen személyesen megjelennek vagy ennek lehetősége számukra biztosított, és
amelyen a sikeres licitáló arra vállal kötelezettséget, hogy az ajánlatban foglaltak szerint szerződést köt.
Nem minősül nyilvános árverésnek a fogyasztók és vállalkozások rendelkezésére álló árverési célú internetes
honlap használata; 7. pénzügyi szolgáltatás: a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletével kapcsolatos
feladatkörében eljáró Magyar Nemzeti Bank által felügyelt tevékenységet folytató szervezeteknek,
személyeknek Magyar Nemzeti Bank által felügyelt tevékenysége; 8. * szolgáltatás nyújtására irányuló
szerződés: az adásvételi szerződéstől eltérő bármely olyan szerződés, amelynek értelmében a vállalkozás a
fogyasztó részére szolgáltatást nyújt vagy szolgáltatás nyújtását vállalja, a fogyasztó pedig megfizeti,
vagy vállalja, hogy megfizeti a szolgáltatás ellenértékét; 9. tartós adathordozó: olyan eszköz, amely a
címzett számára lehetővé teszi a neki címzett adatoknak az adat céljának megfelelő ideig történő tartós
tárolását és a tárolt adatok változatlan formában és tartalommal történő megjelenítését. Ilyen eszköz
különösen a papír, az USB kulcs, a CD-ROM, a DVD, a memória kártya, a számítógép merevlemeze és az
elektronikus levél; 10. távollévők között kötött szerződés: olyan fogyasztói szerződés, amelyet a szerződés
szerinti termék vagy szolgáltatás nyújtására szervezett távértékesítési rendszer keretében a felek egyidejű
fizikai jelenléte nélkül úgy kötnek meg, hogy a szerződés megkötése érdekében a szerződő felek kizárólag
távollévők közötti kommunikációt lehetővé tévő eszközt alkalmaznak; 11. távollévők közötti kommunikációt
lehetővé tévő eszköz: olyan eszköz, amely alkalmas a felek távollétében - szerződés megkötése érdekében -
szerződési nyilatkozat megtételére. Ilyen eszköz különösen a címzett vagy a címzés nélküli nyomtatvány, a
szabványlevél, a sajtótermékben közzétett hirdetés megrendelőlappal, a katalógus, a telefon, a telefax és az
internetes hozzáférést biztosító eszköz; 12. termék: ingó dolog, kivéve a végrehajtási eljárás vagy más
hatósági intézkedés folytán eladott dolog; terméknek minősül a tartályban, palackban vagy egyéb módon
korlátozott mennyiségben vagy meghatározott űrtartalommal kiszerelt víz, gáz és villamos energia; 13.
üzlethelyiség: a) bármely ingatlan, ahol a vállalkozás a tevékenységét állandó jelleggel folytatja; b)
bármely ingó dolog, ahol a vállalkozás a tevékenységét szokásos jelleggel folytatja; 14. üzlethelyiségen
kívül kötött szerződés: olyan fogyasztói szerződés, a) amelyet a szerződő felek egyidejű fizikai jelenléte
mellett a vállalkozás üzlethelyiségétől eltérő helyen kötöttek meg; b) amelyre vonatkozóan a fogyasztó tett
ajánlatot a vállalkozásnak az a) pontban meghatározott körülmények között; c) amelyet a vállalkozás
üzlethelyiségében vagy távollévők közötti kommunikációt lehetővé tévő eszköz alkalmazásával közvetlenül azt
követően kötöttek meg, hogy a vállalkozás - a felek egyidejű fizikai jelenléte mellett - személyesen és
egyénileg kapcsolatba lépett a fogyasztóval a vállalkozás üzlethelyiségétől eltérő helyen; vagy d) amelyet
a vállalkozás által szervezett olyan út során kötöttek meg, amelynek célja a termékek vagy szolgáltatások
fogyasztó számára történő értékesítése vagy népszerűsítése; 15. vállalkozás: a Polgári Törvénykönyvben
meghatározott vállalkozás. 5. § E rendelet alkalmazásában a) * termék adásvételére irányuló szerződésnek
minősül az olyan visszterhes, szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés is, amely alapján a vállalkozás
termék tulajdonjogának átruházására is köteles; b) nem minősül üzlethelyiségen kívül kötött szerződésnek a
vásáron, piacon és közterületen végzett értékesítő tevékenység. II. FEJEZET A FOGYASZTÓI SZERZŐDÉSEK KÖZÖS
SZABÁLYAI 3. A szerződéskötést követő telefonos kapcsolattartásra és a fizetési eszköz használati díjára
vonatkozó szabályok 6. § * Ha a vállalkozás a szerződéskötést követő kapcsolattartáshoz telefonos
ügyintézést biztosít, a vállalkozás biztosítja, hogy a vele kapcsolatba lépő fogyasztót a hívásért az
elektronikus hírközlési szolgáltató által a hívó fél számára az előfizetői szerződésben meghatározott díjon
felül további díj ne terhelje. A telefonos ügyfélszolgálat emelt díjas szolgáltatással nem működtethető. E
rendelkezés nem érinti az elektronikus hírközlési szolgáltató azon jogát, hogy a hívásokért díjat számítson
fel. 7. § (1) A vállalkozás az adott fizetési mód igénybevételéért a fizetési móddal összefüggésben
felmerült általa viselt költséget meghaladó díjat nem számíthat fel. (2) Az (1) bekezdés nem érinti azon
jogszabályi rendelkezéseket, amelyek egy adott fizetési mód igénybevételéért díj vagy egyéb fizetési
kötelezettség felszámítását tiltják. 4. Nem kért értékesítés 8. § (1) A vállalkozás nem követelhet a
fogyasztótól ellenszolgáltatást, ha olyan terméket értékesít vagy olyan szolgáltatást nyújt, amelyre nézve
nem jött létre szerződés. (2) A fogyasztó nyilatkozatának elmulasztása esetén sem lehet vélelmezni a
vállalkozás ajánlatának - hallgatólagos - elfogadását. 4/A. * Többletösszegek fizetése 8/A. § * A
vállalkozást a szerződés szerinti főkötelezettsége teljesítéséért járó ellenszolgáltatáson felül további
pénzbeli követelésre feljogosító szerződési feltétel különösen nem tekinthető olyannak, mint amit a
fogyasztó kifejezetten elfogadott, ha a vállalkozás olyan alapértelmezett opciót (előre kitöltött mezőt)
alkalmaz, amelyet a fogyasztónak a többletösszeg fizetésének elkerülése érdekében el kellene utasítania.
Ebben az esetben a vállalkozás köteles a fogyasztó részére az így kifizetett összeget visszatéríteni. 4/B. *
Fogyasztói adásvétel esetén irányadó szabályok 8/B. § * (1) Ha a fogyasztói adásvételi szerződés
teljesítési ideje a szerződés megkötéséhez kapcsolódó valamennyi körülményre figyelemmel alapvető
fontosságú, vagy a fogyasztó a szerződés megkötése előtt tájékoztatta a vállalkozást annak alapvető
fontosságáról, akkor a szerződést olyannak kell tekinteni, mint amit a meghatározott teljesítési időben - és
nem máskor - kellett volna teljesíteni, így attól a fogyasztó póthatáridő tűzése nélkül jogosult
elállni. (2) Ha a fogyasztó póthatáridő tűzése nélkül jogosult a szerződéstől elállni, és elállási jogát
gyakorolja, a vállalkozás haladéktalanul, de legkésőbb az elállásról való tudomásszerzésétől számított
tizennégy napon belül visszatéríti a fogyasztó által ellenszolgáltatásként megfizetett teljes összeget,
ideértve a teljesítéssel összefüggésben felmerült költségeket is. III. FEJEZET AZ ÜZLETHELYISÉGEN KÍVÜL
KÖTÖTT ÉS A TÁVOLLÉVŐK KÖZÖTT KÖTÖTT SZERZŐDÉSTŐL ELTÉRŐ SZERZŐDÉSEKRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK 5. A
szerződéskötést megelőző tájékoztatás 9. § (1) Üzlethelyiségen kívül kötött és távollévők között kötött
szerződéstől eltérő szerződés esetén a vállalkozás köteles világosan és közérthető módon a fogyasztó
szerződési nyilatkozatának megtétele előtt tájékoztatni a fogyasztót a) a szerződés szerinti termék vagy
szolgáltatás lényeges tulajdonságairól, az adathordozónak és a terméknek vagy szolgáltatásnak megfelelő
mértékben; b) a vállalkozás nevéről, a vállalkozás székhelyének postai címéről, és - ha azzal rendelkezik -
a telefonszámáról, és az elektronikus levelezési címéről; c) a szerződés szerinti termékért vagy
szolgáltatásért járó ellenszolgáltatás adóval megnövelt teljes összegéről vagy - ha a termék vagy
szolgáltatás jellegéből adódóan az ellenértéket nem lehet előre ésszerűen kiszámítani - annak számítási
módjáról, valamint az ezen kívül felmerülő valamennyi költségről (így különösen a fuvardíjról és a
postaköltségről), vagy, ha e költségeket nem lehet ésszerűen előre kiszámítani, annak a ténynek a
feltüntetéséről, hogy további költségek merülhetnek fel; d) a teljesítés feltételeiről, különösen a
fizetésről, a fuvarozásról és a teljesítési határidőről, valamint a vállalkozás panaszkezelési módjáról; e)
a kellékszavatosságra, a termékszavatosságra vonatkozó jogszabályi kötelezettség fennállásáról, valamint az
értékesítés utáni szolgáltatások és a jótállás meglétéről, feltételeiről; f) határozott időre szóló
szerződés esetén a szerződés időtartamáról, határozatlan időre szóló szerződés esetén a szerződés
megszüntetésének feltételeiről; g) a határozott időre szóló olyan szerződés esetén, amely határozatlan
időtartamúvá alakulhat át, az átalakulás feltételeiről, és az így határozatlan időtartamúvá átalakult
szerződés megszüntetésének feltételeiről; h) a digitális adattartalom működéséről, valamint az alkalmazandó
műszaki védelmi intézkedésről; i) a digitális adattartalom hardverrel és szoftverrel való bármilyen
vonatkozó együttműködési képességéről a vállalkozástól ésszerűen elvárható ismereteknek megfelelően; j) a
békéltető testülethez fordulás lehetőségéről, a vállalkozás székhelye szerint illetékes békéltető testület
nevéről és székhelyének postai címéről. (2) A vállalkozást nem terheli az (1) bekezdésben meghatározott
tájékoztatási kötelezettség azon információk vonatkozásában, amelyek a körülmények alapján
nyilvánvalóak. (3) Az (1) bekezdés e) pontja szerinti tájékoztatást a vállalkozás a kellékszavatosság, a
termékszavatosság és a jótállás fogalmak pontos és megfelelő használatával köteles megadni olyan módon, hogy
a fogyasztó számára világos és egyértelmű legyen az e fogalmak jelentése közötti különbség. E tájékoztatás a
3. mellékletben foglalt mintatájékoztató útján is megadható. 10. § Nem kell alkalmazni a 9. §-t az olyan
mindennapi élet szokásos szükségleteinek fedezése körébe tartozó kisebb jelentőségű szerződésre, amelyet a
szerződéskötés időpontjában teljesítenek. IV. FEJEZET AZ ÜZLETHELYISÉGEN KÍVÜL KÖTÖTT ÉS A TÁVOLLÉVŐK KÖZÖTT
KÖTÖTT SZERZŐDÉSEKRE VONATKOZÓ KÜLÖNÖS SZABÁLYOK 6. A szerződéskötést megelőző tájékoztatás 11. § (1)
Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés és távollévők között kötött szerződés megkötését megelőzően a
vállalkozás köteles világosan és közérthető módon tájékoztatni a fogyasztót a) a szerződés szerinti termék
vagy szolgáltatás lényeges tulajdonságairól, az adathordozónak és a terméknek vagy szolgáltatásnak megfelelő
mértékben; b) a vállalkozás nevéről; c) a vállalkozás székhelyének postai címéről, és - ha azzal
rendelkezik - a telefonszámáról, a telefaxszámáról és az elektronikus levelezési címéről, továbbá annak a
vállalkozásnak a nevéről és postai címéről, akinek a nevében eljár; d) a vállalkozás üzleti tevékenysége
helyének postai címéről, és annak a vállalkozásnak a postai címéről, akinek a nevében eljár, akihez a
fogyasztó a panaszait címezheti, ha e cím a c) pont szerint megadott címtől eltér; e) a szerződés szerinti
termékért vagy szolgáltatásért járó ellenszolgáltatás adóval megnövelt teljes összegéről vagy - ha a termék
vagy szolgáltatás jellegéből adódóan az ellenértéket nem lehet előre ésszerűen kiszámítani - annak számítási
módjáról, valamint az ezen felül felmerülő valamennyi költségről (így különösen a fuvardíjról vagy a
postaköltségről), vagy ha e költségeket nem lehet ésszerűen előre kiszámítani, annak a ténynek a
feltüntetéséről, hogy további költségek merülhetnek fel; f) határozatlan időre szóló vagy előfizetést
magában foglaló szerződés esetében arról, hogy az ellenszolgáltatás teljes összege a számlázási időszakra
vonatkozó valamennyi költséget tartalmazza. Ha az ilyen szerződés átalánydíjas, arról, hogy az
ellenszolgáltatás teljes összege egyúttal a teljes havi költséget is jelenti. Ha az összes költséget nem
lehet előre kiszámítani, a fogyasztót tájékoztatni kell az ellenszolgáltatás összegének kiszámításának
módjáról; g) * a szerződés megkötéséhez alkalmazott, távollévők közötti kommunikációt lehetővé tévő eszköz
használatának díjáról, ha azzal összefüggésben az elektronikus hírközlési szolgáltató által a hívó fél
számára az előfizetői szerződésben meghatározott díjon felül további díj terheli a fogyasztót, vagy a
telefonhívás, üzenetküldés emelt díjas szolgáltatás igénybevételével jár; h) a teljesítés feltételeiről,
így különösen a fizetésről, a fuvarozásról és a teljesítési határidőről, valamint a vállalkozás
panaszkezelési módjáról; i) a 20. § szerinti jog gyakorlásának határidejéről és egyéb feltételeiről
(különösen a 22. §-ban foglaltakról), valamint a 2. melléklet szerinti nyilatkozat-mintáról; j) arról, hogy
a 20. § szerinti jog gyakorlása esetén a termék visszaküldésének költségét a fogyasztónak kell viselnie, ha
a vállalkozás nem vállalta e költség viselését, és - a távollévők között kötött szerződés esetében - a
termék postai küldeményként nem küldhető vissza; k) arról, hogy a fogyasztó a 26. § szerint köteles
megtéríteni a vállalkozás ésszerű költségeit, ha a 13. § vagy a 19. § esetén a teljesítés megkezdését
követően gyakorolja a 20. § szerinti felmondási jogát; l) arról, ha a 29. § alapján a fogyasztót nem illeti
meg a 20. § szerinti jog, illetve azokról a körülményekről, amelyek teljesülése esetén a fogyasztó elveszíti
a 20. § szerinti jogát; m) a kellékszavatosságra és a termékszavatosságra vonatkozó jogszabályi
kötelezettségről; n) az értékesítés utáni ügyfélszolgálati és egyéb szolgáltatások, valamint a jótállás
fennállásáról és annak feltételeiről; o) arról, hogy rendelkezésre áll-e a fogyasztókkal szembeni
tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény szerinti magatartási kódex, illetve a
magatartási kódexről történő másolatkérés módjáról; p) * adott esetben a szerződés időtartamáról, és ha a
szerződés határozatlan időre szól vagy a szerződés a határozott idő elteltét követően határozott időre
meghosszabbodik vagy határozatlan idejűvé alakul át, a szerződés felmondásának feltételeiről; q) * r) a
fogyasztó kötelezettségeinek szerződés szerinti legrövidebb időtartamáról; s) a fogyasztó által a
vállalkozás kérésére fizetendő vagy biztosítandó letét vagy egyéb pénzügyi biztosíték nyújtásáról és annak
feltételeiről; t) a digitális adattartalom működéséről, valamint az alkalmazandó műszaki védelmi
intézkedésről; u) a digitális adattartalom hardverrel és szoftverrel való együttműködési képességéről a
vállalkozástól ésszerűen elvárható ismereteknek megfelelően; v) a jogszabályi előírás vagy a vállalkozás
döntése alapján a vállalkozásra nézve kötelező peren kívüli panaszkezelési mód és vitarendezési mechanizmus
igénybevételének lehetőségéről, valamint az ehhez való hozzáférés módjáról; w) a békéltető testülethez
fordulás lehetőségéről, a vállalkozás székhelye szerint illetékes békéltető testület nevéről és székhelyének
postai címéről. (2) Ha a vállalkozás nem tett eleget az (1) bekezdés e) és f) pontjaiban meghatározott
valamennyi járulékos költségre vagy az (1) bekezdés j) pontjában meghatározott költségre vonatkozó
tájékoztatási követelménynek, a fogyasztó nem köteles megfizetni e költségeket. (3) Nyilvános árverés
esetén a vállalkozás (1) bekezdés b), c) és d) pontjában meghatározott adatai helyett az árverező
vállalkozás azonos adatai is megadhatók. (4) Az (1) bekezdés i), j) és k) pontjában meghatározott
tájékoztatás az 1. mellékletben foglalt mintatájékoztató megfelelő kitöltésével is megadható. (5) A
vállalkozás az (1) bekezdés m) pontja szerinti és az n) pontban a jótállásra vonatkozó tájékoztatást a
kellékszavatosság, a termékszavatosság és a jótállás fogalmak pontos és megfelelő használatával köteles
megadni olyan módon, hogy a fogyasztó számára világos és egyértelmű legyen az e fogalmak jelentése közötti
különbség. E tájékoztatás a 3. mellékletben foglalt mintatájékoztató útján is megadható. (6) Az (1)
bekezdés szerinti tájékoztatás a szerződés részét képezi és nem módosítható, kivéve, ha a szerződő felek
erről kifejezetten megállapodnak. (7) Az e §-ban meghatározott tájékoztatási kötelezettség teljesítésének
bizonyítása a vállalkozást terheli. 7. A szerződéskötésre vonatkozó formai követelmények üzlethelyiségen
kívül kötött szerződés esetén 12. § (1) Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés esetén a vállalkozás a 11. §
(1) bekezdésében előírt tájékoztatást a fogyasztóval papíron vagy - a fogyasztó beleegyezése esetén - más
tartós adathordozón közli. A tartós adathordozón rendelkezésre bocsátott tájékoztatást olvasható módon,
világos és közérthető nyelven kell a fogyasztó rendelkezésére bocsátani. (2) A szerződéskötést követően a
vállalkozás átadja a fogyasztónak az aláírt szerződés másolatát, vagy a szerződéskötést papíron vagy - a
fogyasztó beleegyezése esetén - más tartós adathordozón visszaigazolja. A visszaigazolás tartalmazza a
fogyasztónak a 29. § (1) bekezdés m) pontja szerint adott nyilatkozatát. (3) Az olyan üzlethelyiségen kívül
kötött szerződés esetében, ahol a fogyasztó kifejezetten kérte a vállalkozás javításra vagy karbantartásra
irányuló szolgáltatását, és a szerződő felek azonnal teljesítik szerződéses kötelezettségeiket, feltéve,
hogy a fogyasztó által fizetendő összeg nem haladja meg kétszáz eurónak a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatás
megadásának napján érvényes hivatalos deviza-középárfolyama szerint megfelelő forintösszeget a) a
vállalkozás papíron vagy - a fogyasztó beleegyezése esetén- más tartós adathordozón közli a fogyasztóval a
11. § (1) bekezdés b) és c) pontjában előírt tájékoztatást, továbbá az ellenszolgáltatás teljes összegét
vagy annak kiszámítási módját, a teljes összegre vonatkozó becsléssel együtt; b) a vállalkozás közli a
fogyasztóval a 11. § (1) bekezdésének a), i) és l) pontjában előírt tájékoztatást, azonban a fogyasztó
kifejezett beleegyezése alapján nem köteles azt papíron vagy más tartós adathordozón átadni, és c) a
szerződéskötés visszaigazolása tartalmazza a 11. § (1) bekezdésében előírt tájékoztatást. 13. § A fogyasztó
az arra vonatkozó kérését, hogy a vállalkozás a szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés teljesítését már
a 20. § (2) bekezdése szerinti határidő lejárta előtt kezdje meg, köteles a vállalkozóval kifejezetten,
tartós adathordozón közölni. 8. A szerződéskötésre vonatkozó formai követelmények távollévők között kötött
szerződés esetén 14. § Távollévők között kötött szerződés esetén a vállalkozás a 11. § (1) bekezdésében
előírt tájékoztatást - világos és közérthető nyelven - a fogyasztóval közli, vagy azt a fogyasztó számára
elérhetővé teszi az alkalmazott távollévők közötti kommunikációt lehetővé tévő eszköznek megfelelő módon. A
tartós adathordozón rendelkezésre bocsátott tájékoztatásnak olvashatónak kell lennie. 15. § (1) * Ha a
távollevők közötti, elektronikus úton kötött szerződés a fogyasztó számára fizetési kötelezettséget
keletkeztet, a vállalkozás egyértelműen és jól látható módon, közvetlenül a fogyasztó szerződési
nyilatkozatának megtétele előtt felhívja a fogyasztó figyelmét a 11. § (1) bekezdés a), e), f), p) és r)
pontjában meghatározott információkra. (2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben a vállalkozás köteles
gondoskodni arról, hogy a fogyasztó a szerződési nyilatkozatának megtételekor kifejezetten tudomásul vegye,
hogy nyilatkozata fizetési kötelezettséget von maga után. Ha a nyilatkozat megtétele gomb vagy hasonló
funkció aktiválásával jár, a gombot vagy a hasonló funkciót könnyen olvasható módon fizetési
kötelezettséggel járó megrendelés vagy ennek megfelelő, egyértelműen megfogalmazott felirattal kell ellátni,
amely jelzi, hogy a szerződési nyilatkozat megtétele a vállalkozás javára teljesítendő fizetési
kötelezettséget von maga után. Ha a vállalkozás nem tett eleget e bekezdésben foglalt kötelezettségének, a
szerződés semmis. A semmisségre csak a fogyasztó érdekében lehet hivatkozni. (3) A kereskedelmi célú
internetes honlappal rendelkező vállalkozás köteles legkésőbb a fogyasztó szerződéses ajánlatának
megtételekor egyértelműen és olvashatóan feltüntetni az esetleges fuvarozási korlátozásokat és az elfogadott
fizetési módokat. 16. § * Ha a szerződést olyan távollévők közötti kommunikációt lehetővé tévő eszköz
alkalmazásával kötik meg, amelyen az információk megjelenítésére korlátozott hely vagy idő áll
rendelkezésre, az ilyen szerződés megkötése előtt a vállalkozás az alkalmazott távollévők közötti
kommunikációt lehetővé tévő eszköz útján közli legalább a 11. § (1) bekezdés a), b), e), f), i) és p)
pontjában előírt tájékoztatást. A 11. § (1) bekezdésében meghatározott további információkat a vállalkozás a
14. §-sal összhangban bocsátja a fogyasztó rendelkezésére. 17. § Ha a vállalkozás távollevők közötti
szerződés megkötését telefonon kezdeményezi, a telefonbeszélgetés megkezdésekor tájékoztatja a fogyasztót a
vállalkozás nevéről, illetve annak a vállalkozásnak a nevéről, akinek a nevében telefonál, valamint arról,
hogy a telefonhívás szerződés megkötésére irányul. E § nem érinti a vállalkozás 16. §-ban meghatározott
kötelezettségét. 18. § A távollévők között kötött szerződés megkötését követően - ésszerű időn belül, de a
termék adásvételére irányuló szerződés esetén legkésőbb az átadáskor, a szolgáltatásnyújtására irányuló
szerződés esetén legkésőbb a szolgáltatás teljesítésének megkezdésekor - a vállalkozás tartós adathordozón
visszaigazolást ad a fogyasztónak a megkötött szerződésről. A visszaigazolás tartalmazza a) a 11. § (1)
bekezdésében meghatározott tájékoztatást, kivéve, ha azt a vállalkozás már a szerződés megkötése előtt
tartós adathordozón a fogyasztónak megadta; és b) ha a fogyasztó a 29. § m) pontja szerinti nyilatkozatot
tett, az erre vonatkozó visszaigazolást. 19. § A fogyasztó az arra vonatkozó kérését, hogy a vállalkozás a
szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés teljesítését már a 20. § (2) bekezdése szerinti határidő lejárta
előtt kezdje meg, köteles a vállalkozóval kifejezetten közölni. 9. A fogyasztót megillető elállási és
felmondási jog 20. § (1) Az üzlethelyiségen kívül kötött és a távollévők között kötött szerződés esetén a
fogyasztót a (2) bekezdésben meghatározott határidőn belül indokolás nélküli elállási jog illeti meg. Olyan
üzlethelyiségen kívül kötött és távollévők között kötött szerződés esetén, amely szolgáltatás nyújtására
irányul, ha a 13. § vagy a 19. § szerinti nyilatkozat megtételét követően a teljesítés megkezdődik, a
fogyasztót a (2) bekezdésben meghatározott határidőn belül indokolás nélküli felmondási jog illeti meg. (2)
A fogyasztó az (1) bekezdés szerinti elállási vagy felmondási jogát a) termék adásvételére irányuló
szerződés esetén aa) a terméknek, ab) több termék adásvételekor, ha az egyes termékek szolgáltatása eltérő
időpontban történik, az utoljára szolgáltatott terméknek, ac) több tételből vagy darabból álló termék
esetén az utoljára szolgáltatott tételnek vagy darabnak, ad) ha a terméket meghatározott időszakon belül
rendszeresen kell szolgáltatni, az első szolgáltatásnak, a fogyasztó vagy az általa megjelölt, a
fuvarozótól eltérő harmadik személy általi átvételének napjától; b) szolgáltatás nyújtására irányuló
szerződés esetében a szerződés megkötésének napjától számított tizennégy napon belül gyakorolhatja. (3) A
(2) bekezdés a) pontjában foglaltak nem érintik a fogyasztó azon jogát, hogy az e §-ban meghatározott
elállási jogát a szerződés megkötésének napja és a termék átvételének napja közötti időszakban is
gyakorolja. (4) * Ha a szerződés megkötésére a fogyasztó tett ajánlatot, a fogyasztót a szerződés
megkötése előtt megilleti az ajánlat visszavonásának joga, ami a szerződés megkötésére kiterjedő ajánlati
kötöttséget megszünteti. 10. A fogyasztót megillető elállási vagy felmondási jogra vonatkozó tájékoztatás
elmulasztásának jogkövetkezménye 21. § (1) Ha a vállalkozás a 11. § (1) bekezdésének i) pontjában
meghatározott tájékoztatási kötelezettségének nem tett eleget, a 20. § (2) bekezdésében meghatározott
elállási határidő tizenkét hónappal meghosszabbodik. (2) Ha a vállalkozás a 20. § (2) bekezdésében
meghatározott határidő lejártát követő tizenkét hónapon belül megadta a fogyasztónak az (1) bekezdésben
meghatározott tájékoztatást, az elállásra vagy a felmondásra nyitva álló határidő az e tájékoztatás
közlésétől számított tizennegyedik napon jár le. 11. A fogyasztót megillető elállási vagy felmondási jog
gyakorlása 22. § (1) A fogyasztó a 20. §-ban biztosított jogát a) a 2. mellékletben található
nyilatkozat-minta felhasználásával; vagy b) az erre vonatkozó egyértelmű nyilatkozat
útján gyakorolhatja. (2) A vállalkozás internetes honlapján is biztosíthatja a fogyasztó számára a 20.
§-ban meghatározott jog (1) bekezdés szerinti gyakorlását. Ebben az esetben a vállalkozás tartós
adathordozón haladéktalanul visszaigazolja a fogyasztói nyilatkozat megérkezését. (3) A 20. §-ban
meghatározott jogot határidőben érvényesítettnek kell tekinteni, ha a fogyasztó nyilatkozatát a 20. § (2)
bekezdésében, illetve a 21. §-ban meghatározott határidő lejárta előtt elküldi. (4) A fogyasztót terheli
annak bizonyítása, hogy a 20. §-ban meghatározott jogot e §-sal összhangban gyakorolta. 12. A vállalkozás
kötelezettségei a fogyasztó elállása vagy felmondása esetén 23. § (1) Ha a fogyasztó a 22. §-nak
megfelelően eláll az üzlethelyiségen kívül kötött vagy a távollevők között kötött szerződéstől, a
vállalkozás haladéktalanul, de legkésőbb az elállásról való tudomásszerzésétől számított tizennégy napon
belül visszatéríti a fogyasztó által ellenszolgáltatásként megfizetett teljes összeget, ideértve a
teljesítéssel összefüggésben felmerült költségeket is. (2) A 22. §-nak megfelelő elállás vagy felmondás
esetén a vállalkozás a fogyasztónak visszajáró összeget a fogyasztó által igénybe vett fizetési móddal
megegyező módon téríti vissza. A fogyasztó kifejezett beleegyezése alapján a vállalkozás a visszatérítésre
más fizetési módot is alkalmazhat, de a fogyasztót ebből adódóan semmilyen többletdíj nem terhelheti. (3)
Ha a fogyasztó kifejezetten a legkevésbé költséges szokásos fuvarozási módtól eltérő fuvarozási módot
választ, a vállalkozás nem köteles visszatéríteni az ebből eredő többletköltségeket. (4) Termék
adásvételére irányuló szerződés esetén a vállalkozás mindaddig visszatarthatja az (1) bekezdésben
meghatározott összeget, amíg a fogyasztó a terméket vissza nem szolgáltatta, vagy kétséget kizáróan nem
igazolta, hogy azt visszaküldte; a kettő közül a korábbi időpontot kell figyelembe venni. Nem illeti meg a
vállalkozást a visszatartás joga, ha vállalta, hogy a terméket maga fuvarozza vissza. 13. A fogyasztó
kötelezettségei elállása vagy felmondása esetén 24. § (1) Ha a fogyasztó a 22. §-nak megfelelően eláll az
üzlethelyiségen kívül kötött vagy a távollevők között kötött szerződéstől, köteles a terméket
haladéktalanul, de legkésőbb az elállás közlésétől számított tizennégy napon belül visszaküldeni, illetve a
vállalkozásnak vagy a vállalkozás által a termék átvételére meghatalmazott személynek átadni, kivéve, ha a
vállalkozás vállalta, hogy a terméket maga fuvarozza vissza. A visszaküldés határidőben teljesítettnek
minősül, ha a fogyasztó a terméket a határidő lejárta előtt elküldi. (2) A fogyasztó kizárólag a termék
visszaküldésének közvetlen költségét viseli, kivéve, ha a vállalkozás vállalta e költség viselését. (3) Ha
az üzlethelyiségen kívül kötött szerződés megkötésével egyidejűleg a terméket kifuvarozták a fogyasztónak, a
vállalkozás saját költségén fuvarozza vissza a terméket, ha az jellegénél fogva postai küldeményként nem
küldhető vissza. 25. § A fogyasztó csak a termék jellegének, tulajdonságainak és működésének
megállapításához szükséges használatot meghaladó használatból eredő értékcsökkenésért felel. Nem felel a
fogyasztó az értékcsökkenésért, ha a vállalkozás a 11. § (1) bekezdésének i) pontjában előírt tájékoztatási
kötelezettségének nem tett eleget. 26. § (1) * Ha a 13. § vagy a 19. § szerinti esetben a fogyasztó a
teljesítés megkezdését követően felmondja az üzlethelyiségen kívül vagy távollévők között kötött szerződést,
köteles a felmondás vállalkozással való közlése időpontjáig teljesített szolgáltatással arányos díjat a
vállalkozás számára megfizetni. A fogyasztó által arányosan fizetendő összeget a szerződésben megállapított
ellenszolgáltatás adóval növelt teljes összege alapján kell megállapítani. Ha a fogyasztó bizonyítja, hogy
az ily módon megállapított teljes összeg túlzottan magas, az arányos összeget a szerződés megszűnésének
időpontjáig teljesített szolgáltatások piaci értéke alapján kell kiszámítani. (2) E § alkalmazásában a
piaci érték megállapításánál az azonos tevékenységet végző vállalkozások azonos szolgáltatásának a szerződés
megkötésének időpontja szerinti ellenértékét kell figyelembe venni. 27. § A fogyasztó a 20. § szerinti joga
gyakorlása esetén nem viseli az alábbi költségeket: a) a szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés
teljesítésének teljes vagy részleges költségeit, ha aa) a vállalkozás a 11. § (1) bekezdésének i) vagy k)
pontjában előírt tájékoztatási kötelezettségének nem tett eleget, vagy ab) a fogyasztó nem kérte a 13. § és
a 19. § szerint a szolgáltatás teljesítésének megkezdését a 20. § (2) bekezdésében meghatározott határidő
lejárta előtt; b) a nem tárgyi adathordozón nyújtott digitális adattartalom szolgáltatásának teljes vagy
részleges költségeit, ha ba) a fogyasztó nem adta kifejezett, előzetes beleegyezését ahhoz, hogy a
teljesítés a 20. § (2) bekezdésében meghatározott határidő lejárta előtt megkezdődjön, bb) a fogyasztó a
ba) pont szerinti beleegyezése megadásával egyidejűleg nem nyilatkozott annak tudomásulvételéről, hogy
beleegyezésével elveszti a 20. § szerinti jogát, vagy bc) a vállalkozás elmulasztotta megadni a 12. § (2)
bekezdésében vagy a 18. §-ban előírt visszaigazolást. 28. § A fogyasztót a 20. § szerinti joga
gyakorlásával összefüggésben a 23. § (3) bekezdésében, valamint 24-26. §-ban meghatározottakon felül további
költség és egyéb kötelezettség nem terheli. 14. A fogyasztót megillető elállási és felmondási jog alóli
kivételek 29. § (1) A fogyasztó nem gyakorolhatja a 20. § szerinti jogát a) a szolgáltatás nyújtására
irányuló szerződés esetében a szolgáltatás egészének teljesítését követően, ha a vállalkozás a teljesítést a
fogyasztó kifejezett, előzetes beleegyezésével kezdte meg, és a fogyasztó tudomásul vette, hogy a
szolgáltatás egészének teljesítését követően felmondási jogát elveszíti; b) olyan termék vagy szolgáltatás
tekintetében, amelynek ára, illetve díja a pénzpiac vállalkozás által nem befolyásolható, a 20. § (2)
bekezdésében meghatározott határidő alatt is lehetséges ingadozásától függ; c) olyan nem előre gyártott
termék esetében, amelyet a fogyasztó utasítása alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő, vagy olyan
termék esetében, amelyet egyértelműen a fogyasztó személyére szabtak; d) romlandó vagy minőségét rövid
ideig megőrző termék tekintetében; e) olyan zárt csomagolású termék tekintetében, amely egészségvédelmi
vagy higiéniai okokból az átadást követő felbontása után nem küldhető vissza; f) olyan termék tekintetében,
amely jellegénél fogva az átadást követően elválaszthatatlanul vegyül más termékkel; g) olyan
alkoholtartalmú ital tekintetében, amelynek tényleges értéke a vállalkozás által nem befolyásolható módon a
piaci ingadozásoktól függ, és amelynek áráról a felek az adásvételi szerződés megkötésekor állapodtak meg,
azonban a szerződés teljesítésére csak a megkötéstől számított harmincadik napot követően kerül sor; h) *
- a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - olyan vállalkozási szerződés esetében, amelynél a vállalkozás a
fogyasztó kifejezett kérésére keresi fel a fogyasztót sürgős javítási vagy karbantartási munkálatok
elvégzése céljából; i) lezárt csomagolású hang-, illetve képfelvétel, valamint számítógépes szoftver
példányának adásvétele tekintetében, ha az átadást követően a fogyasztó a csomagolást felbontotta; j)
hírlap, folyóirat és időszaki lap tekintetében, az előfizetéses szerződések kivételével; k) nyilvános
árverésen megkötött szerződések esetében; l) lakáscélú szolgáltatás kivételével szállásnyújtásra irányuló
szerződés, fuvarozás, személygépjármű-kölcsönzés, étkeztetés vagy szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó
szolgáltatásra irányuló szerződés esetében, ha a szerződésben meghatározott teljesítési határnapot vagy
határidőt kötöttek ki; m) a nem tárgyi adathordozón nyújtott digitális adattartalom tekintetében, ha a
vállalkozás a fogyasztó kifejezett, előzetes beleegyezésével kezdte meg a teljesítést, és a fogyasztó e
beleegyezésével egyidejűleg nyilatkozott annak tudomásul vételéről, hogy a teljesítés megkezdését követően
elveszíti a 20. § szerinti jogát. (2) Az (1) bekezdés h) pontjában meghatározott esetben a 20. § szerinti
jog a fogyasztó által kifejezetten kért szolgáltatásokon és a karbantartás vagy a javítás elvégzéséhez
felhasznált cserealkatrészeken felül kínált szolgáltatásokra vagy termékekre kiterjed. 15. A fogyasztót
megillető elállás vagy felmondás hatása a járulékos szerződésekre 30. § (1) Ha az üzlethelyiségen kívül
kötött szerződéshez vagy a távollevők között kötött szerződéshez járulékos szerződés is kapcsolódik, a
fogyasztó 20. § szerinti jogának gyakorlása a járulékos szerződést is felbontja vagy megszünteti. (2) A
fogyasztó a vállalkozásnak a járulékos szerződés felbontásából vagy megszüntetéséből eredő kárát nem köteles
megtéríteni, és a szerződés felbontásával vagy megszüntetésével összefüggésben tőle egyéb költség - a 23. §
(3) bekezdésében, valamint a 24-26. §-ban meghatározott esetek kivételével - nem követelhető. (3) A
vállalkozás köteles a járulékos szerződésben részt vevő harmadik személy szerződő felet a fogyasztó
elállásáról vagy felmondásáról haladéktalanul értesíteni. V. FEJEZET ELJÁRÁS A SZERZŐDÉSKÖTÉSRE VONATKOZÓ
TÁJÉKOZTATÁSI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEK ÉS A SZERZŐKÖTÉST KÖVETŐ TELEFONOS KAPCSOLAT TARTÁSRA VONATKOZÓ
SZABÁLYOK MEGSÉRTÉSE ESETÉN 31. § (1) A 9. §, a 11. § (1), (3)-(5) és (7) bekezdésében, a 12. § (1) és (3)
bekezdésében, a 14-17. §-ban és a 18. § a) pontjában foglalt rendelkezések megsértése esetén a fogyasztókkal
szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényben meghatározott hatóság jár el az
ott meghatározott szabályok szerint. (2) A 6. §-ban foglalt rendelkezés megsértése esetén a
fogyasztóvédelmi hatóság jár el a fogyasztóvédelemről szóló törvényben meghatározott szabályok szerint. (3)
Az (1) és (2) bekezdésben említett rendelkezések a fogyasztóvédelemről szóló törvény alkalmazásában
fogyasztóvédelmi rendelkezések. VI. FEJEZET ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK 32. § Ez a rendelet 2014. június 13-án lép
hatályba, rendelkezéseit csak a hatálybalépését követően kötött szerződésekre kell alkalmazni. 33. § Ez a
rendelet a fogyasztók jogairól, a 93/13/EGK tanácsi irányelv és az 1999/44/EK európai parlamenti és tanácsi
irányelv módosításáról, valamint a 85/577/EGK tanácsi irányelv és a 97/7/EK európai parlamenti és tanácsi
irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2011. október 25-i 2011/83/EU európai parlamenti és tanácsi
irányelvnek való megfelelést szolgálja. 34. § * A 2. § i) pontja az utazási csomagokról és az utazási
szolgáltatásegyüttesekről, valamint a 2006/2004/EK rendelet és a 2011/83/EU európai parlamenti és tanácsi
irányelv módosításáról, továbbá a 90/314/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló irányelvnek
való megfelelést szolgálja. 1. melléklet a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelethez Elállási/Felmondási
mintatájékoztató Elállási/Felmondási jog Ön 14 napon belül jogosult indokolás nélkül elállni e
szerződéstől. Hasonlóképpen, ha a szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetén a szerződés teljesítése
megkezdődött, Ön jogosult 14 napon belül indokolás nélkül felmondani a szerződést. Az elállási/felmondási
határidő az (1....) . Ha Ön elállási/felmondási jogával élni kíván, elállási/felmondási szándékát
tartalmazó egyértelmű nyilatkozatát köteles eljuttatni (például postán, telefaxon vagy elektronikus úton
küldött levél útján) az alábbi címre: (2...). Ebből a célból felhasználhatja a mellékelt elállási/felmondási
nyilatkozat-mintát is. (3....) Ön határidőben gyakorolja elállási/felmondási jogát, ha a fent megjelölt
határidő lejárta előtt elküldi elállási/felmondási nyilatkozatát. Az elállás/felmondás joghatásai Ha Ön
eláll ettől a szerződéstől, haladéktalanul, de legkésőbb az Ön elállási nyilatkozatának kézhezvételétől
számított 14 napon belül visszatérítjük az Ön által teljesített valamennyi ellenszolgáltatást, ideértve a
fuvarozási költséget is (kivéve azokat a többletköltségeket, amelyek amiatt merültek fel, hogy Ön az
általunk felkínált, legolcsóbb szokásos fuvarozási módtól eltérő fuvarozási módot választott.) A
visszatérítés során az eredeti ügylet során alkalmazott fizetési móddal egyező fizetési módot alkalmazunk,
kivéve, ha Ön más fizetési mód igénybevételéhez kifejezetten a hozzájárulását adja; e visszatérítési mód
alkalmazásából kifolyólag Önt semmilyen többletköltség nem terheli. (4.....) (5 ....) (6 ....) Útmutató
az elállási/felmondási mintatájékoztató kitöltéséhez: (1.....) Illessze be a következő idézőjelbe tett
szövegek egyikét: a) szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetén: ,,a szerződés megkötésének napjától
számított 14 nap elteltével jár le"; b) termék adásvételére irányuló szerződés esetében: ,,attól a naptól
számított 14 nap elteltével jár le, amelyen Ön vagy az Ön által megjelölt, a fuvarozótól eltérő harmadik
személy a terméket átveszi."; c) több termék szolgáltatásakor: ,,attól a naptól számított 14 nap elteltével
jár le, amelyen Ön vagy az Ön által megjelölt, a fuvarozótól eltérő harmadik személy az utolsó termék
átveszi."; d) több tételből vagy darabból álló termék szolgáltatásakor: ,,amelyen Ön vagy az Ön által
megjelölt, a fuvarozótól eltérő harmadik személy az utolsó tételt vagy darabot átveszi."; e) termék
meghatározott időszakon belüli rendszeres szolgáltatására vonatkozó szerződés esetében: ,,attól a naptól
számított 14 nap elteltével jár le, amelyen Ön vagy az Ön által megjelölt, a fuvarozótól eltérő harmadik
személy átveszi az első terméket." (2.....) Illessze be vállalkozása nevét, postai címét, és - ha van -
telefonszámát, telefax-számát és elektronikus levelezési címét. (3.....) Ha Ön lehetővé teszi a fogyasztó
számára, hogy elektronikusan az Ön weboldalán töltse ki és nyújtsa be elállási/felmondási nyilatkozatát,
illessze be a következő szöveget: ,,Ön internetes oldalunkon is [beillesztendő az internetes cím] kitöltheti
az elállási/felmondási nyilatkozat-mintát vagy benyújthatja az elállási/felmondási szándékát egyértelműen
kifejező egyéb nyilatkozatát. Ha Ön emellett dönt, az elállás/felmondás megérkezését tartós adathordozón
(például elektronikus levélben) haladéktalanul visszaigazoljuk Önnek." (4.....) Termék adásvételére
irányuló szerződés esetében, ha Ön nem ajánlotta fel, hogy a terméket elállás esetén visszafuvarozza,
illessze be a következő szöveget: ,,A visszatérítést mindaddig visszatarthatjuk, amíg vissza nem kaptuk a
terméket, vagy Ön nem igazolta, hogy azt visszaküldte: a kettő közül a korábbi időpontot kell figyelembe
venni." (5.....) Ha a fogyasztó a szerződés alapján terméket vett át a) az alábbiak közül illessze be a
megfelelőt: - ,,A terméket visszafuvarozzuk Öntől.", vagy - ,,Ön köteles számunkra vagy .... [illessze be
a termék átvételére Ön által feljogosított személy nevét és postai címét, ha van ilyen személy] számára a
terméket indokolatlan késedelem nélkül, de legkésőbb elállási nyilatkozatának közlésétől számított 14 napon
belül visszaküldeni vagy átadni. A határidő betartottnak minősül, ha a 14 napos határidő letelte előtt
elküldi a terméket."; és b) illessze be a megfelelőt: ba) ,,A termék visszaküldésének költségeit mi
viseljük.", vagy bb) ,,A termék visszaküldésének közvetlen költségét Ön viseli.", vagy bc) Távollévők
között kötött szerződés esetében,ha Ön nem ajánlja fel a termék visszaküldési költségének viselését, és a
termék jellegéből adódóan postai küldeményként nem adható fel: ,,A termék visszaküldésének közvetlen
költségét - azaz... [illessze be az összeget] fuvarozási költséget - Ön viseli."; vagy ha a termék
visszaküldésének költségét ésszerűen nem lehet előre kiszámítani: ,,A termék visszaküldésének közvetlen
költségét Ön viseli. E költségek legmagasabb becsült összege... [illessze be az összeget].", vagy bd) Ha
üzlethelyiségen kívül kötött szerződés esetében a terméket a szerződés megkötésekor a fogyasztó otthonába
fuvarozták és a termék jellegéből adódóan postai küldeményként nem adható fel: ,,A terméket saját
költségünkön magunk fuvarozzuk vissza."; és c) illessze be az alábbiakat: ,,Ön kizárólag akkor vonható
felelősségre a termékben bekövetkezett értékcsökkenésért, ha az a termék jellegének, tulajdonságainak és
működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használat miatt következett be." (6.....) A
szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetében az alábbi szöveget illessze be: ,,Ha Ön kérte, hogy a
felmondási határidőn belül kezdődjön meg a szolgáltatás teljesítése, felmondása esetén Ön köteles
megtéríteni számunkra a szerződés megszűnésének időpontjáig arányosan teljesített szolgáltatásért járó
összeget. Hasonlóképpen visszatérítjük az Ön által nyújtott ellenszolgáltatás azon részét, amely meghaladja
az általunk nyújtott szolgáltatás ellenértékét." 2. melléklet a 45/2014. (II. 26.) Korm.
rendelethez Elállási/Felmondási nyilatkozatminta (csak a szerződéstől való elállási/felmondási szándék
esetén töltse ki és juttassa vissza) Címzett: * Alulírott/ak kijelentem/kijelentjük, hogy
gyakorlom/gyakoroljuk elállási/felmondási jogomat/jogunkat az alábbi termék/ek adásvételére vagy az alábbi
szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés tekintetében: * Szerződéskötés időpontja /átvétel időpontja: *
A fogyasztó(k) neve: A fogyasztó(k) címe: A fogyasztó(k) aláírása: (kizárólag papíron tett nyilatkozat
esetén) Kelt 3. melléklet a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelethez A kellékszavatosságról, a
termékszavatosságról és a jótállásról szóló mintatájékoztató 1. Kellékszavatosság Milyen esetben élhet Ön
a kellékszavatossági jogával? Ön a ... * hibás teljesítése esetén a vállalkozással szemben
kellékszavatossági igényt érvényesíthet a Polgári Törvénykönyv szabályai szerint. Milyen jogok illetik meg
Önt kellékszavatossági igénye alapján? Ön - választása szerint-az alábbi kellékszavatossági igényekkel
élhet: Kérhet kijavítást vagy kicserélést, kivéve, ha az ezek közül az Ön által választott igény
teljesítése lehetetlen vagy a vállalkozás számára más igénye teljesítéséhez képest aránytalan
többletköltséggel járna. Ha a kijavítást vagy a kicserélést nem kérte, illetve nem kérhette, úgy igényelheti
az ellenszolgáltatás arányos leszállítását vagy a hibát a vállalkozás költségére Ön is kijavíthatja, illetve
mással kijavíttathatja vagy - végső esetben - a szerződéstől is elállhat. Választott kellékszavatossági
jogáról egy másikra is áttérhet, az áttérés költségét azonban Ön viseli, kivéve, ha az indokolt volt, vagy
arra a vállalkozás adott okot. Milyen határidőben érvényesítheti Ön kellékszavatossági igényét? Ön köteles
a hibát annak felfedezése után haladéktalanul, de nem később, mint a hiba felfedezésétől számított kettő
hónapon belül közölni. Ugyanakkor felhívom a figyelmét, hogy a szerződés teljesítésétől számított két éves
elévülési határidőn túl kellékszavatossági jogait már nem érvényesítheti. Használt dolog esetén ez a
határidő.... * , de legfeljebb egy év. Kivel szemben érvényesítheti kellékszavatossági igényét? Ön a
vállalkozással szemben érvényesítheti kellékszavatossági igényét. Milyen egyéb feltétele van
kellékszavatossági jogai érvényesítésének? A teljesítéstől számított hat hónapon belül a kellékszavatossági
igénye érvényesítésének a hiba közlésén túl nincs egyéb feltétele, ha Ön igazolja, hogy a terméket, illetve
a szolgáltatást a .... * vállalkozás nyújtotta. A teljesítéstől számított hat hónap eltelte után azonban
már Ön köteles bizonyítani, hogy az Ön által felismert hiba már a teljesítés időpontjában is megvolt. 2.
Termékszavatosság Milyen esetben élhet Ön a termékszavatossági jogával? Ingó dolog (termék) hibája esetén
Ön - választása szerint - az 1. pontban meghatározott jogát vagy termékszavatossági igényt
érvényesíthet. Milyen jogok illetik meg Önt termékszavatossági igénye alapján? Termékszavatossági
igényként Ön kizárólag a hibás termék kijavítását vagy kicserélését kérheti. Milyen esetben minősül a
termék hibásnak? A termék akkor hibás, ha az nem felel meg a forgalomba hozatalakor hatályos minőségi
követelményeknek vagy pedig, ha nem rendelkezik a gyártó által adott leírásban szereplő
tulajdonságokkal. Milyen határidőben érvényesítheti Ön termékszavatossági igényét? Termékszavatossági
igényét Ön a termék gyártó általi forgalomba hozatalától számított két éven belül érvényesítheti. E határidő
elteltével e jogosultságát elveszti. Kivel szemben és milyen egyéb feltétellel érvényesítheti
termékszavatossági igényét? Termékszavatossági igényét kizárólag az ingó dolog gyártójával vagy
forgalmazójával szemben gyakorolhatja. A termék hibáját termékszavatossági igény érvényesítése esetén Önnek
kell bizonyítania. A gyártó (forgalmazó) milyen esetben mentesül termékszavatossági kötelezettsége alól? A
gyártó (forgalmazó) kizárólag akkor mentesül termékszavatossági kötelezettsége alól, ha bizonyítani tudja,
hogy: - a terméket nem üzleti tevékenysége körében gyártotta, illetve hozta forgalomba, vagy - a hiba a
tudomány és a technika állása szerint a forgalomba hozatal időpontjában nem volt felismerhető vagy - a
termék hibája jogszabály vagy kötelező hatósági előírás alkalmazásából ered. A gyártónak (forgalmazónak) a
mentesüléshez elegendő egy okot bizonyítania. Felhívom figyelmét, hogy ugyanazon hiba miatt
kellékszavatossági és termékszavatossági igényt egyszerre, egymással párhuzamosan nem érvényesíthet.
Termékszavatossági igényének eredményes érvényesítése esetén azonban a kicserélt termékre, illetve
kijavított részre vonatkozó kellékszavatossági igényét a gyártóval szemben érvényesítheti. [Ha a
vállalkozás jogszabály vagy szerződés alapján jótállásra köteles, az alábbi 3. pont beillesztése is
szükséges a tájékoztatóba:] 3. Jótállás Milyen esetben élhet Ön a kellékszavatossági jogával? Hibás
teljesítés esetén szerződés/ * ... * alapján a ... * jótállásra köteles. Önt milyen jogok és milyen
határidőn belül illetik meg jótállás alapján? * Mikor mentesül a vállalkozás a jótállási kötelezettsége
alól? A vállalkozás jótállási kötelezettsége alól csak abban az esetben mentesül, ha bizonyítja, hogy a
hiba oka a teljesítés után keletkezett. Felhívom a figyelmét, hogy ugyanazon hiba miatt kellékszavatossági
és jótállási igényt, illetve termékszavatossági és jótállási igényt egyszerre, egymással párhuzamosan nem
érvényesíthet, egyébként viszont Önt a jótállásból fakadó jogok az 1. és a 2. pontban meghatározott
jogosultságoktól függetlenül megilletik.
VEVŐSZOLGÁLAT: 46/555-484 , 46/303-417 , 30/678-1609

GOODYEAR nyári gumi | MICHELIN nyári gumi | CONTINENTAL nyári gumi | BARUM nyári gumi | BRIDGESTONE nyári gumi | DAYTON nyári gumi | DEBICA nyári gumi | DUNLOP nyári gumi | FALKEN nyári gumi | FIRESTONE nyári gumi | FULDA nyári gumi | HANKOOK nyári gumi | KINGSTAR nyári gumi | KLEBER nyári gumi | KORMORAN nyári gumi | PIRELLI nyári gumi | SAVA nyári gumi | SEMPERIT nyári gumi | YOKOHAMA nyári gumi