autógumi webáruház EU1222 kód ismertető

EU1222 gumiabroncs címkézés

Egy 2009-es EU szabályozás alapján a 2012 július 1. után gyártott gumiabroncsokat szabványos címkével kell ellátni.

EU1222 gumiabroncs címkézés

Egy 2009-es EU szabályozás alapján, minden 2012 július 1. után gyártott gumiabroncsot szabványos címkével kell ellátni.Az abroncs címkén feltüntetésre kerül a gumiabroncs üzemanyag fogyasztásra gyakorolt hatása, a vizes úton való tapadása és a gumiabroncs zaja.

Üzemanyag-takarékossági mutató

Üzemanyag-takarékossági mutató

Az ábra segítségével megtekintheti, milyen teljesítményt nyújt egy adott gumiabroncs az üzemanyag-megtakarítás tekintetében. Az üzemanyag-hatékonyság osztályozása A-tól (a leghatékonyabb) a G-ig (a legkevésbé hatékonyabb) terjed. Megtakaríthat akár 300 eurót vagy 80 liter üzemanyagot a gumiabroncsok teljes élettartama során. Ez A-osztályú abroncsokkal felszerelt, 80 km/h sebességgel haladó gépkocsira vonatkozik - az ilyen gépkocsi 7,5%-kal kevesebb üzemanyagot használ fel, mint a G-osztályú abroncsokkal felszerelt gépkocsi. Az eredmények a gépkocsi típusától vagy az időjárási viszonyoktól függően eltérőek lehetnek, de bizonyítottan jelen van a teljesítmény terén tapasztalható eltérés.


Nedves útviszonyok közötti viselkedés mutató

Nedves úton való fékezés mutató

Ez az mutató érték a gumiabroncsok osztályozását mutatja nedves úton való fékezés hatékonysága alapján. A teljesítmény az A-osztálytól (a legbiztonságosabb, a legrövidebb távolságon belül megálló) a G-osztályig (a legkevésbé biztonságos, a leghosszabb féktávolságokkal) terjed. Akár 4x rövidebb a féktávolság az A-osztályú gumiabroncsokkal felszerelt, 80 km/h sebességgel haladó gépkocsi megállási távolsága akár 18 méterrel vagy 30%-kal rövidebb lehet a G-osztályú abroncsokkal felszerelt gépkocsi megállási távolságánál.


Külső zajszint mutató

Külső zajszint mutató

Az ábra a gumiabroncs zajszintjét mutatja decibelben (dB). A 3 zajszint jelből álló piktogram azt mutatja, hogyan viszonyul ez a szint a jövőbeni európai határértékekhez. A gépkocsin kívül hallható zaj nem feltétlenül van összhangban a gépkocsi belsejében hallható zajjal.
3 zajszint jel = magas zajszint, de megfelel a jelenlegi EU-szabályoknak
2 zajszint jel = átlagos zajszint, a jövőbeni határérték és az alatt 3 dB közötti tartomány
1 zajszint jel = alacsony zajszint, több mint 3 dB értékkel a jövőbeni határérték alatt


A hír forrása, kapcsolódó anyagok:

  • Az 1222/2009/EK rendelet által előírt vizsgálati módszerekkel összhangban mért teljesítmény. Az Európai Bizottság SEC (2008) 2860 hatástanulmánya.
  • Verkehrsunfallforschung (VUFO) és a Drezdai Műszaki Egyetem: 10 000 baleset elemzése 10 év során
  • Lásd az új európai jogszabályt: http://ec.europa.eu/energy/efficiency/labelling/labelling_of_tyres_en.htm